• 瀏覽: 7,492
  • 回覆: 15
+2
中環蘭桂坊於本周日(5日)凌晨發生男女街頭集體打鬥事件,網上片段顯示最少涉及10名男女爭執,有人拳來腳往不斷推撞,甚至多次打至瞓地糾纏。警方

中環蘭桂坊於本周日(5日)凌晨發生男女街頭集體打鬥事件,網上片段顯示最少涉及10名男女爭執,有人拳來腳往不斷推撞,甚至多次打至瞓地糾纏。警方當日接報,中區警區重案組人員經深入調查後,於今日(7日)在中區拘捕4女1男,不排除稍後有更多人被捕

被捕4名女子年齡介乎24至29歲,與另一名29歲被捕男子,涉嫌在公眾地方打鬥。所有被捕人已獲准保釋候查,須於本月下旬向警方報到,警方稱,案件仍在調查中。

網上流傳事發的一段短片,片中所見周日凌晨時分,最少10名男女於蘭桂坊近德己立街街頭發生爭執,當中多名女子用粗言穢語指罵及互毆,有女子被扯頭髮及起腳踢。打鬥的主要有4至5名女子,她們拳來腳往不斷推撞,多次打至瞓地糾纏。

其間現場有數名外籍男子在旁看熱鬧叫囂,有人更突然拋擲啤酒樽至路中,幸沒有傷及途人。有相信是附近酒吧職員則以電筒閃爍照向眾人及嘗試阻隔,該片段約2分50秒,最後拍到爭執男女後相繼被友人拉開,但未有交代事件最後結果。

警方強調,根據香港法例245章《公安條例》,任何人在公眾地方參與非法打鬥,即屬犯罪,一經定罪,最高可被判處罰款5,000元及監禁12個月

條仔係咪揸緊波?

一單只係最高刑罰12個月嘅案件都要重案組出場?
爛鬼坊發生乜事都好似要重案組出場咁?
係咪無暴動重案組就好得閒?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/709666/中環蘭桂坊街頭大混戰-警拘5男女

條仔真係揸緊條女嘅波?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-12-8 09:58 AM 發表
條仔真係揸緊條女嘅波?
佢只係想條女冷靜啲啫

引用:
原帖由 Beebbb 於 2021-12-8 09:59 AM 發表

佢只係想條女冷靜啲啫
揸下會冷靜?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-12-8 10:00 AM 發表

揸下會冷靜?
應該係話係撳住佢嘅怒火, 暗示同佢講不願去爆房算... 

引用:
原帖由 Beebbb 於 2021-12-8 10:04 AM 發表

應該係話係撳住佢嘅怒火, 暗示同佢講不願去爆房算... 
會唔會越揸越躁呀?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-12-8 10:00 AM 發表

揸下會冷靜?
再揸耐D會噴水添...

引用:
原帖由 davidsyiu 於 2021-12-8 10:12 AM 發表

再揸耐D會噴水添...
睇得AV多

講到尾樓主真係唔明點解呢d案要用重案組調查?

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-12-8 10:35 AM 發表
打交還打交,女士要好好保護自己,小心走光
揸波算係保護?

重案效率非常快

會唔會告揸波條友非禮?

捉得好!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]