• 瀏覽: 23,028
  • 回覆: 116
  • 追帖: 1
不少有心人會透過機構助養兒童,希望幫助他們改善生活。有港人昨日(5日)在facebook發文,指自己約10年前經宣明會助

不少有心人會透過機構助養兒童,希望幫助他們改善生活。有港人昨日(5日)在facebook發文,指自己約10年前經宣明會助養的1名兒童,最近查探受助人時,發現其社交網站充斥煙、酒、跑車等照片,過著奢靡生活。該名港人驚呼﹕「這是我助養的小孩?」,事件引起熱議,宣明會在社交網站回覆表示,正聯絡阿爾巴尼亞辦事處跟進事件。

羅先生在其個人facebook表示,很多年前透過宣明會助養一名柬埔寨女孩,並助養其到中學,直至收到信件指,該女孩已成年可自力更生毋須助養後,宣明會便建議助養其他小朋友,「當刻沒考慮就接續下去」。

他指,約8至10年收到宣明會的一張助養男孩相片,其後每年均收到該名受助人的報告及聖誕卡,但未有特別留意。不過,他近日收到該名受助人的近期樣貌以及全名,發現該名受助人樣貌已相當成熟。羅先生好奇之下,便在社交網站Instagram尋找該名受助人的個人專頁,發現有不少與煙、酒、跑車相關的照片,過着奢靡生活。

羅透過Instagram向該男孩表明自己是他多年來的助養人,惟對方回應稱「自己賺錢讀書」,更稱:「我們可在Instagram成為朋友,我認為宣明會是假的,我家人根本不知道(助養)此事」,該男孩其後又著羅給他錢讀書。

羅先生回覆東網查詢時表示,事發後曾向宣明會查詢,對方亦非常緊張,但僅表示會作跟進。他指該男孩承認有拍過報告的照片,但否認曾受養,故質疑有人「求其搵人影相扮係受養人」,憂慮所捐助的金錢未用得其所。之前以每月300港元作助養兒童,坦言目前已對宣明會失去信心,將會停止助養計劃。

事件在網上廣傳後,不少人都在香港世界宣明會專頁留言,質疑助養兒童計劃成效。而宣明會其後回覆,表示:「謝謝大家的留言,我們非常重視捐助者的意見,現正聯絡阿爾巴尼亞辦事處跟進事件,同時聯絡捐助者跟進。」

做好心都要驚會唔會比人呃

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211206/bkn-20211206182152759-1206_00822_001.html

引用:
原帖由 石子宏 於 2021-12-7 10:13 AM 發表
不少有心人會透過機構助養兒童,希望幫助他們改善生活。有港人昨日(5日)在facebook發文,指自己約10年前經宣明會助

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211206/photo/bkn-20211206182152759-1206_00822_001_01b.jpg?20211206234619

不少有心人會透過機構助養兒童,希望幫助他們改善生活。有港人 ...
助養到佢咁有錢

基督 加 老美
大家都明。

宣明會養肥哂啲幹事!

助養埋我,可以嗎?

騙徒手法層出不窮

騙徒

原來啲助養人希望見到受助養者生活得乞乞兒兒咁既

乜唔係想受助養者生活好既咩

好心你就被利用了

受助養兒童
耐不耐會寫信俾助養人
我曾經見過呢類信件
內容都千篇一律
寫法都差不多

呢類助養兒童計劃
未必信得過 ...   

引用:
原帖由 aa1234bbb 於 2021-12-7 10:46 AM 發表
好心你就被利用了
既然係好心,點解唔樂見受助養者生活得好?

引用:
原帖由 娃娃舜 於 2021-12-7 10:21 AM 發表

助養到佢咁有錢
有張相就係受助養咩

我夠有李+x 張相啦,咁我咪首富

引用:
原帖由 娃娃舜 於 2021-12-7 10:21 AM 發表

助養到佢咁有錢
即係個助養人可能係假的.

求其比D資料人地做助養. 本身個小朋友係唔係真係咁窮
無人知. 山高皇帝遠.

我前年已經放棄唔會助養兒童. 好多都係假的.
好似呢兩年疫情咁, 好多窮的地方都無學返, 要停學停工.
咁點解做要比錢助養佢地返學? D錢去左邊到? 

國內都好D, 你收到張成績表都識睇下. 外國個D 完全唔識睇.
又無寫幾句多謝助養人.  唔止宣明會, 好多機構都係, 又話自己係兒童基金,
成日寄D野呢. 明明無捐錢, 都成日記D記念品來.
D記念品唔使錢架?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-12-7 10:52 AM 發表

既然係好心,點解唔樂見受助養者生活得好?
但受助養者話無接受過助養喎

史上最大欺詐集團

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]