• 瀏覽: 24,227
  • 回覆: 251
  • 追帖: 1
+3
【on.cc東網專訊】不少有心人會透過機構助養兒童,希望幫助他們改善生活。有港人昨日(5日)在facebook發文,指自己約10年前經宣明會助養的1名兒童,最近查探受助人時,發現其社交網站充斥煙、酒、跑車等照片,過著奢靡生活。該名港人驚呼﹕「這是我助養的小孩?」

果d宣明會,樂乜會,做實事就求其,叫你捐錢就認真…

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/食煙飲酒揸跑 ... 稱會跟進-102152788.html

我都想被助養

捐100蚊,如果有20蚊落到真正有需要既人袋已經要還神。
所謂非謀利團體, 大家唔好以為佢地係免費或收好少錢去做野, 佢地只係註冊時申明唔以謀利為目標. 但佢地一樣可以收好高薪酬, 高到你唔信. 尼樣同謀利係冇直接抵觸. 佢地大多數只係以慈善之明去搵食. 佢地要開支我明, 3分自袋, 7分到窮人手我可接受, 但調轉就難以接受, 我係街直接俾100蚊阿婆好過.

攪錯曬,佢助養其實係班義工,直正落到去受養人既錢其實好少

慈善乃事業

引用:
原帖由 royrac2 於 2021-12-7 07:54 AM 發表
捐就100 左抽右抽 可以得返十蚊

大把NGO掛羊頭賣狗肉,所以唔再捐錢

踢爆呢樣野有冇犯國安法?

捐錢除左醫院之外,其他101%都係騙錢集團

引用:
原帖由 royrac2 於 2021-12-7 07:54 AM 發表
2毫都唔知有無

引用:
原帖由 子時自信的救星 於 2021-12-7 08:33 AM 發表
踢爆呢樣野有冇犯國安法?
犯咗大英帝國的國安法

on9嘅,香港自己都未幫得曬,點幫外國?我就冇咁偉大。

有時做了善事 就不要問究竟
如果真係咁有愛心 直接領養孤兒啦

捐錢去xx 會 其實有幾多真係落到有需要人士手中?

引用:
原帖由 毒果愛作文 於 2021-12-7 07:48 AM 發表
【on.cc東網專訊】不少有心人會透過機構助養兒童,希望幫助他們改善生活。有港人昨日(5日)在facebook發文,指自己約10年前經宣明會助養的1名兒童,最近查探受助人時,發現其社交網站充斥煙、酒、跑車等照片,過著奢靡生活。該名港人驚呼﹕「這是我助養的小孩?」

果d宣明會,樂乜會,做實事就求其,叫你捐錢就認真…

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/食煙飲酒揸跑車-港人ig揭受養人生活奢靡-宣明會僅稱會跟進-102152788.html
誤入奇逃

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]