• 瀏覽: 3,929
  • 回覆: 14
+2
引用:
原帖由 kamao2011 於 2021-12-6 07:01 AM 發表
九七前幾年, 世紀末風情, 全民反智文化娛樂, 今日報應兩代醒覺青年。

廢青開始食兩餸飯, 富豪山水集團製造貧富懸殊, M型社會下流開始,香港成功仆街。
我基本同意 ... 但呢個係整做成吧 , 我又睇唔到同星爺有特別關係

要講 , 不如話大台 D睇樓  飲食  消費  節目 , 都唔係平民級數
但就搞到個個好高務遠 ... 成日想享受貴價野 , 但自己無能力 ,
一係就 "超前消費"  一係就怪政府 !!! ^.^"

我都覺得
周星馳的無厘頭文化
毒害了青少年
個個都聲大大 無貨賣

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-12-6 09:37 AM 發表
我都覺得
周星馳的無厘頭文化
毒害了青少年
個個都聲大大 無貨賣
無釐頭成個傻 B 咁最多係廢, 總好過連小學生作文我的志願都係 「我要做江湖大佬」。

引用:
原帖由 kamao2011 於 2021-12-6 12:11 PM 發表

以前中學都有中國歷史世界歷史中國文學英國文學

結果班教育局狗官學外國通識教學
好膚淺 無內容 無價值觀 無是非觀 洗腦兩代人

引用:
原帖由 kamao2011 於 2021-12-6 12:12 PM 發表

因為要脫離中國文化
要樹立高等華人漢奸文化
玩所謂本土文化
細路仔玩奔州
反而
周星馳返回國內發展
就從良了

引用:
原帖由 kamao2011 於 2021-12-6 12:08 PM 發表

所謂 次文化
再加 蘋果日報話唔扮高深
電視台低能化 例如掌門人

電影 電視 歌曲 全面低質
結果 垃圾文化
我唔知你係真心定串緊 , 但如果按你所講 ,
一切搞笑節目 , 其實都係低俗 ... 若果無晒搞笑野 ,
咁人生會唔會太苦悶??? ^.^"

引用:
原帖由 kamao2011 於 2021-12-6 12:12 PM 發表

因為要脫離中國文化
要樹立高等華人漢奸文化
玩所謂本土文化
細路仔玩奔州
你講<喜劇之王>???

但果一場既背景係香港喎 , 而且果陣係1999年 ,
果陣元朗市中心出少少(如屏山) , 都仲有流浪牛牛

當時人無E+D後生仔咁潔癖 , 我唔覺得係醜化 ...

是資本主義的真締

引用:
原帖由 kamao2011 於 6-12-2021 07:01 發表
九七前幾年, 世紀末風情, 全民反智文化娛樂, 今日報應兩代醒覺青年。

廢青開始食兩餸飯, 富豪山水集團製造貧富懸殊, M型社會下流開始,香港成功仆街。
以目前的大形勢來看,黃絲正在走向敗運,而中國正在走向成功。

古惑仔電影先最教壞人, 另外仲有議會暴力歪風, 再加埋電車男系列, 抹黑老實人, 香港有乜辦法唔是非不分?

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2022-1-3 10:59 PM 發表
古惑仔電影先最教壞人, 另外仲有議會暴力歪風, 再加埋電車男系列, 抹黑老實人, 香港有乜辦法唔是非不分?
古惑仔已經係後期
前少少有英雄本色
呢套戲大賣,創造一輪英雄本色熱潮
個個扮Mark哥
明明係黑社會,誤導年青人
講義氣,打打殺殺
黑社會就黑社會,居然用"英雄"兩個字黎形容呢類人
害人不淺,吳宇森算唔算有份?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]