• 瀏覽: 54,041
  • 回覆: 261
+3
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-12-5 06:50 PM 發表

好多人用八達通, 仲有1000蚊未收.
我都未收晒。

趁馬會未公佈派手機計劃之前, 我依家嚴重溫馨提示馬會, 一定唔可以跟社福團體合作, 要係社福團體的會員先有資格申請, 如果咁搞法, 一定引起民怨暴動.
上次有超市搞回贈計劃, 只係益某幾間社福團體的會員, 已經搞到人人都講粗口.

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-12-5 18:53 發表

根本問心,安心都已經唔多妥,但我唔反對,因為不科學。
沒有追蹤功能的安心,只能紀錄使用者出行紀錄,就算佢完全依足要求去做的話。
但如果一旦某地方出事,例如有感染等,程式會比對使用紀錄從而發出警示,但發完警示又點?點樣可以確保每個人都會睇到?因為相信會有人係離線,或者只在去指定地方時先開機,又或者睇到警示都唔會理,冇追蹤功能又點能確保到過感染地方的人接收到警示?同埋要佢地去做檢測?接收到嘅人 ...
港人治港只係笑料

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-12-5 06:55 PM 發表

我都未收晒。
我都未~

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-12-5 06:56 PM 發表

港人治港只係笑料
基本應該一定要用新加坡果款追縱器~
咁就唔駛怕小學生老人家無電話~

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2021-12-5 06:51 PM 發表
係咪每位市民都送一部iPhone13 先
禾果部係三叔, 都想用下iPhone13睇下效果係咪好D ?

提示: 違規內容已被屏蔽
象徵式收返10蚊一個月咪算囉,老人家用得幾多數據丫

引用:
原帖由 top11 於 2021-12-5 18:58 發表

狗會呢個月有大量免檢疫人仕入境。當然要做吓戲…只怪魚港多智障

引用:
原帖由 top11 於 2021-12-5 06:57 PM 發表

我都未~
等16號啦,唉,仲換咗手機,有排煩。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-12-5 05:50 PM 發表

馬會可以跟大陸的手機工廠合作, 叫工廠製造專用手機, 要簡單易用, 如果大量採購真係可以兩嚿水一部.
到時又會話唔用大陸嘢

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-12-5 06:53 PM 發表

根本問心,安心都已經唔多妥,但我唔反對,唔妥,係因為佢不科學。
沒有追蹤功能的安心,只能紀錄使用者出行紀錄,就算佢完全依足要求去做的話。
但如果一旦某地方出事,例如有感染等,程式會比對使用紀錄從而發出警示,但發完警示又點?點樣可以確保每個人都會睇到?因為相信會有人係離線,或者只在去指定地方時先開機,又或者睇到警示都唔會理,冇追蹤功能又點能確保到過感染地方的人接收到警示?同埋要佢地去做檢測? ...
我一早話人人用身份證紀錄出行~
全港地方拍卡先入, 唔駛用電話技術, 又唔駛怕無電~
小學生, 老人家, 露宿者都用得~
因為身份證一定要帶出街, 唔帶本身係犯法~
但無人話電話一定要帶出街~

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-12-5 07:01 PM 發表

狗會呢個月有大量免檢疫人仕入境。當然要做吓戲…只怪魚港多智障
香港官員都係戲子~

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-12-5 05:58 PM 發表

到時社工又可以叫政府資助開班, 教人用手機.
職公盲又可以揾姨媽姑姐做導師,同政府claim 返每人10萬蚊一個月人工

引用:
原帖由 top11 於 2021-12-5 06:58 PM 發表

其實話冇電話,唔識用的,應該效法美加咁,戴電子手鐐,戴咗自動追蹤,去過邊都可以追蹤到,一係用安心,一係戴電子手鐐(唔可以自己除嗰啲),兩者二揀一,咁相信香港永遠唔會有人唔識用,或者唔會有人冇手機嘅嘞。政府免費提供又點話,睇佢地願唔願意戴囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]