• 瀏覽: 13,482
  • 回覆: 4
引用:
原帖由 派閥政治 於 2021-12-5 08:02 AM 發表
經濟學教授溫鐵軍 , 有次本來係講中國經濟 , 不過作為例子 ,
佢都講埋 , 互聯網係90年代大爆發既原因 ...
最早既原因係 , 係冷戰末期 , 美國列根政府既 "星球大戰計劃"
為左達到目標 , 就用左大量金錢  資料去開發通訊科技 ,
結果1991年蘇聯瓦解 ...

對手無左 , 本來屬於軍事科技既互聯網 , 就開始轉為民用領域 ,
好多人相信蓋茨一手發明互聯網 , 一下 ...
同意.....呢個就係點解, 話世界工業會由中國轉到印度越南,
結果轉左咁多年都轉既原因!!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-12-5 09:19 PM 發表
@nikonlee
國企的任務可不只戰略性投資。我認為香港人包括我自己對中共建國至改革開放前的那段歷史,都不了解或以西方主流角度來批評,如人民公社、大鑊飯、國營企業等,印象都是養懶人、效率低、共產主義失敗的代名詞。

可人民公社、大鑊飯、國營企業許多時候是因應經濟危機就業不足,不得不讓明明五個人的工作量給十個人來干,也讓十個人分吃五個人的飯量勉強活 ...
係架......以前係台灣讀書, 有個教授就話, 中國點解咁多城管街道辦村辦??
其實就係希望盡量吸納閒置人口.....

就好似樓主咁講, 失業人口係社會治安大患, 尤其係中年人......
佢話, 我後生仔會覺得社會偏坦中年人, 但佢話咁先正常, 因為中年人有家庭負擔
有老婆仔女要養, 就算唔講經濟, 無工做對中年男人既家庭地位, 都好大影響,
好多倫常慘案其實都係發生係咁既情況!!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-12-6 03:46 PM 發表

「以前係台灣讀書, 有個教授就話, 中國點解咁多城管街道辦村辦??
其實就係希望盡量吸納閒置人口.....」

請問指的是哪個年代?
佢應該係講當年既情況......當年大概係07/08年左右吧

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-12-6 10:20 PM 發表

2003-07是中國高增長的年代,應該沒有嚴重失業問題。07年美國次貸、08年金融風暴,應該是到了09年沿海以外銷為主的企業撐不了才有大量失業。
咁......咁我真係唔肯定, 小弟係06-10年讀既,
我只可以話肯唔係第一/最尾一年, 但07-09邊個講我就唔肯定

不過, 我覺得佢講既唔係突然失業果D, 而係長期既閒置人口......

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-12-7 11:16 AM 發表

能在年輕時親眼看到貪扁下台、入獄,一早明白民主投票制度不是萬靈丹,應該是件好事。
其實我當年係撐扁既......^.^"

我份人一向有個怪癖, 就係支持小眾, 尤其見到係一D"辯論",
人多一方其實自己講唔通, 就用口水淹死人既做法好不滿......

必須承認, 曾經既國民黨係假文宣/造假方面, 其實唔比民進黨差
......不過呢D己經係過去, 坦白講, 我自己覺得蔡政府,
其實係程序正義上都遠不如扁政府!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]