• 瀏覽: 7,400
  • 回覆: 10
當你講元宇宙不現實嘅時候,難道你而家見到嘅嘢,摸到個嘢,一定就係現實?

如果所有嘅產業,都要係摸得到,食得落肚,咁你睇電視嚟做咩呢?你相信有幪面超人,Marvel真實存在?

其實,覺得而家建立一個產業,最緊要得到群眾嘅支持,現唔現實,呢啲咁嘅嘢,真係見仁見智!!

正如啲人不停批評比特幣,覺得根本冇意思,因為比特幣係得到無數群眾嘅支持。
比特幣本身就可以創造財富,同埋製造需求,帶動發電產業的進化,高級運算GPU的發展動力。

正如不停起公屋,俾一班根本冇生產力嘅老人家住,如果你唔係道德角度嚟睇,群眾支持角度嚟睇,咁做現實咩?

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
乜嘢叫現實呢?

去叫雞打個冷震,擺低$1000 ,事實上冇完成人類基本需求繁殖嘅功效喎,因為帶咗避孕套㗎嘛。
所以,都可以話無謂㗎,或者唔現實㗎。

但係色情行業,帶動其他產業一齊發展,例如酒店業,飲食業,化妝品等等!!

什麼叫現實?
當你肚餓……你不如吃個虛擬大餐充饑。
當你覺得凍……你不如著件虛擬衣服保暖。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-12-4 05:40 PM 發表
乜嘢叫現實呢?

去叫雞打個冷震,擺低$1000 ,事實上冇完成人類基本需求繁殖嘅功效喎,因為帶咗避孕套㗎嘛。

但係色情行業,帶動其他產業一齊發展,例如酒店業,飲食業,化妝品等等!!
神回應

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-12-4 05:26 PM 發表
當你講元宇宙不現實嘅時候,難道你而家見到嘅嘢,摸到個嘢,一定就係現實?

如果所有嘅產業,都要係摸得到,食得落肚,咁你睇電視嚟做咩呢?你相信有幪面超人,Marvel真實存在?

其實,覺得而家建立一個產業,最緊要得到群眾嘅支持,現唔現實,呢啲咁嘅嘢,真係見仁見智!!

正如啲人不停批評比特幣,覺得根本冇意思,因為比特幣係得到無數群眾嘅支持。
比特幣本身就可以創造財富,同埋製造需求,帶動發電產業的進 ...
>>>>比特幣本身就可以創造財富,同埋製造需求,帶動發電產業的進化,高級運算GPU的發展動力。

比特幣創造了甚麼財富???
比特幣帶動發電產業的進化,去到核聚變發電???
比特幣是高級運算GPU的發展動力??? 你問左 Nvidia, AMD 未???

你又 9 up

邪教都可以是一個"產業",有大量的邪教徒支持。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-12-4 05:40 PM 發表
乜嘢叫現實呢?

你咁講,除左需要金字塔底果層係必要外,其他都冇所謂啦

引用:
原帖由 vinsze_hk 於 2021-12-6 01:18 PM 發表

你咁講,除左需要金字塔底果層係必要外,其他都冇所謂啦
人有基本需要的,金字塔上層的東西不能代替下層。

沒有下層,上層也撐不住!

建 公屋幫助有需要人士和提供合理取住空間,增加輸入醫護人士,提升醫療質素。幫助長者和兒童在餘生和出生融入快樂正確社會,培養堅定意志

在我的知識水平中!!

所有城市其實都係榨取農業發展工業,香港更加複雜,香港基本工業都冇.
即係話, 香港要保持繁榮, 非常依靠週邊的農業,工業支持先至可以維持自身的服務業和金融中心地位。
即係話,如果香港嘅規模越大, 祖國農業工業所承受的壓力就越大。所以香港本身就應該減少人口減低對祖國的依賴。

更何況經過暴動同疫情之後, 祖國未必有能力好似以往咁樣支持香港。 香港本身都應該減低負擔面對日後的挑戰。
我從來冇講過不照顧老人家,亦都冇講過香港應該取消所有福利, 不過量入為出是非常重要的。
不停用福利去吸引更多嘅新移民, 無論對中央政府,香港政府,市民都會產生更大的壓力。發展到最終香港成為爛攤子。

個人的經濟思想,覺得香港根本唔應該發展基建為主,原因係發展基建,吸引勞動力嚟香港,但係香港其實長遠嚟講唔需要呢種人才,最終會成為包袱,也許會,因為形勢所迫,做出驅趕或者減福利情況。
龐大嘅政府資源投入搞基建,令到香港喺高科技發展資源不足,社會發展長遠絕不是以人口為主,應該以市民的生活質素為主。

感覺上香港未來重要經濟支柱都不穩,可能會產生勞動力過剩,支持元宇宙將多餘嘅勞動力留喺屋企,點都好過佢哋周圍走。
實體經濟,覺得應該要黃色事業帶動香港消費,同時發展高質素嘅農產業。

當然,只係新聞級數分析, 無香港政府準確資料, 大家當吹水聽下。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-12-12 11:49 AM 發表
在我的知識水平中!!

所有城市其實都係榨取農業發展工業,香港更加複雜,香港基本工業都冇.
即係話, 香港要保持繁榮, 非常依靠週邊祖國的農業,工業支持先至可以維持自身的服務業和金融中心地位。
即係話,如果香港嘅規模越大, 祖國農業工業所承受的壓力就越大。所以香港本身就應該減少人口減低對祖國的依賴。

更何況經過暴動同疫情之後, 祖國未必有能力好似以往咁樣支持香港。 香港本身都應該減低 ...
發展農業要地, 去邊到揾地種嘢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]