• 瀏覽: 4,661
  • 回覆: 6
https://www.facebook.com/710476795704610/posts/4806913056060943/

今日是中華人民共和國國家憲法日,不同官員都呼籲市民認識憲法。

根據中華人民共和國憲法第二章「公民的基本權利和義務」,列出多項受保障的公民權利,包括選舉和被選舉權,言論、出版、集會、結社、遊行、示威自由,從事文化創作活動自由等。

但該章同時列出多項公民義務,包括維護國家統一和各民族團結,保守國家秘密,維護國家安全、榮譽和利益,保衛祖國、抵抗侵略等。

引用:
原帖由 allen89 於 2021-12-4 01:52 PM 發表
https://www.facebook.com/710476795704610/posts/4806913056060943/

今日是中華人民共和國國家憲法日,不同官員都呼籲市民認識憲法。

根據中華人民共和國憲法第二章「公民的基本權利和義務」,列出多項受保障的公民權利,包括選舉和被選舉權,言論、出版、集會、結社、遊行、示威自由,從事文化創作活動自由等。

但該章同時列出多項公民義務,包括維護 ...
再次證明臘腸黃曱冇常識
憲法係基本原則,但唔代表完全唔可以規管
舉兩個例子:
1. 香港基本法規定有「出入境自由」,但唔代表你可以唔用證件自出自入
2. 美國憲法規定有「擁鎗權」,但一樣可以實施限制例如大殺傷力鎗械、進入校園、合法年齡等

引用:
原帖由 starr 於 2021-12-4 14:29 發表

再次證明臘腸黃曱冇常識
舉兩個例子:
1. 香港基本法規定有「出入境自由」,但唔代表你可以唔用證件自出自入
2. 美國憲法規定有「擁鎗權」,但一樣可以實施限制例如大殺傷力鎗械、進入校園、合法年齡等
不過難怪的,香港一直以來欠缺憲法教育,一直以基本法去混淆視聽,以“小憲法”去形容基本法,以“違憲”去描述違反基本法的行為,更甚者,有人認為憲法與其他基本法18條以外法律一樣,不適用於香港

憲法就係憲法,基本法就係基本法,兩者不能混淆,更不能以基本法取代憲法在港地位

中央應該加強憲法教育,清楚向香港人解釋憲法與基本法關係

引用:
原帖由 starr 於 2021-12-4 02:29 PM 發表

再次證明臘腸黃曱冇常識
舉兩個例子:
同意,憲法係咁講,但佢畀唔畀你做就係另一回事,即係龍門任佢擺,吹咩

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-4 03:35 PM 發表

不過難怪的,香港一直以來欠缺憲法教育,一直以基本法去混淆視聽,以“小憲法”去形容基本法,以“違憲”去描述違反基本法的行為,更甚者,有人認為憲法與其他基本法18條以外法律一樣,不適用於香港

憲法就係憲法,基本法就係基本法,兩者不能混淆,更不能以基本法取代憲法在港地位

中央應該加強憲法教育,清楚向香港人解釋憲法與基本法關係
但憲法係寫緊公民, 你問下有邊個真係公民? 香港身份證又好大陸身份證又好,都係寫居民

除經濟金融, 一律以中國政法制度取代現有香港嗰一套就係對港人最好嘅教育

引用:
原帖由 allen89 於 2021-12-4 20:05 發表

但憲法係寫緊公民, 你問下有邊個真係公民? 香港身份證又好大陸身份證又好,都係寫居民
高招!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]