• 瀏覽: 7,474
  • 回覆: 22
剛剛睇TVB六點半新聞,知道希臘通過了全民注射疫苗政策,到明年如果成年人沒有注射記錄,每天罸€100喎,咁重手!

仲有民主自由嘅?尾角同人權監察組織仲唔走出嚟吠?

自由分消極和積極。

消極自由是我的自由不受別人干預,例如在加拿大大麻合法化便「保障」了市民便有吸大麻的自由不受別人干預。

積極自由例如在香港禁止毒品便是讓市民不被毒品羈困,自由自在地過着健康生活。

儘量防疫,不被病毒折磨、自由自在地過着健康生活,社會恢復正常運作,難道就不是自由嗎?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-12-3 07:48 PM 發表
自由分消極和積極。

消極自由是我的自由不受別人干預,例如在加拿大大麻合法化便「保障」了市民便有吸大麻的自由不受別人干預。

積極自由例如在香港禁止毒品便是讓市民不被毒品羈困,自由自在地過着健康生活。

儘量防疫,不被病毒折磨、自由自在地過着健康生活,社會恢復正常運作,難道就不是自由嗎?
大麻合法化真正原因,咩唔係為左打著自由之名,為財團服務嗎?

全球掀掏「綠」熱,大麻合法化引爆商機

創造 226 億美元商機,加拿大吸食人口達490萬人
加拿大總理杜魯道(Justin Trudeau)在2015年競選時,就承諾推動「大麻合法化」。三年後,加國成為首個大麻全面合法化的主要經濟體,是繼南美洲國家烏拉圭後,全球第2個全面實施此政策的國家。目前多倫多所在的安大略省,大約有150間合法販賣大麻的藥局,當地大學也將推出醫療大麻的相關課程

加拿大皇家銀行 ( RBC Capital Markets )認為,大麻創造的經濟效益,甚至可以超越啤酒和葡萄酒。 但也引來不少醫學專家及在野黨的政治人物強烈質疑。杜魯道對此表示,大麻合法化有助於保護年輕人及打擊毒販。
根據加拿大統計局(Statistics Canada)的統計,去年預估有540萬名加國人前往合法販售點購買大麻,約佔總人口15%,目前全國已有490萬人吸食大麻。
https://buzzorange.com/techorang ... ization-canada-usa/

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-12-3 08:38 PM 發表

大麻合法化真正原因,咩唔係為左打著自由之名,為財團服務嗎?

全球掀掏「綠」熱,大麻合法化引爆商機

創造 226 億美元商機,加拿大吸食人口達490萬人
加拿大總理杜魯道(Justin Trudeau)在2015年競選時,就承諾推動「大麻合法化」。三年後,加國成為首個大麻全面合法化的主要經濟體,是繼南美洲國家烏拉圭後,全球第2個全面實施此政策的國家。目前多倫多所在的安大略省,大 ...
跟美國憲法保護人民擁槍自由一樣,真正要捍衛的是資本自由,擁槍自由、吸大麻自由都是裹在外面的糖衣。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-12-3 08:42 PM 發表

跟美國憲法保護人民擁槍自由一樣,真正要捍衛的是資本自由,擁槍自由、吸大麻自由都是裹在外面的糖衣。
只要睇吓香煙業所引起嘅健康問題,一早已經有醫療研究報告証實有害,就算煙草商被判要賠償,一像不禁不罸,因為咁樣先可以為巨企推出大麻產品一路護航。

雖然討論已經同標題有出入,但同健康亦有關,大家不防繼續💪

引用:
原帖由 超級紫色的西瓜 於 2021-12-3 09:52 PM 發表

只要睇吓香煙業所引起嘅健康問題,一早已經有醫療研究報告証實有害,就算煙草商被判要賠償,一像不禁不罸,因為咁樣先可以為巨企推出大麻產品一路護航。

雖然討論已經同標題有出入,但同健康亦有關,大家不防繼續💪
是的,這些學問學校不會校的。自由是西方商人興起,要對抗王權、封建主、宗教的剝奪,爭取貿易自由、保護財產。所以後來的議會,便是商人跟各方勢力討價還價的地方,「資本自由」才是自由的真正核心,吸煙自由、吸大麻自由等等都是資本自由的糖衣讓人不察便吞下去。
就如早前foodpanda的外送員,干着全職雇員的工作卻是自雇的身份,foodpanda不用負擔他們的工傷。有人說這些外雇員享受者工作自由,所以foodpanda便可很自由地不用負擔制度成本了,這便是用工作自由來給資本自由來打掩護。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-12-3 10:08 PM 發表

是的,這些學問學校不會校的。自由是西方商人興起,要對抗王權、封建主、宗教的剝奪,爭取貿易自由、保護財產。所以後來的議會,便是商人跟各方勢力討價還價的地方,「資本自由」才是自由的真正核心,吸煙自由、吸大麻自由等等都是資本自由的糖衣讓人不察便吞下去。
就如早前foodpanda的外送員,干着全職雇員的工作卻是自雇的身份,foodpanda不用負擔他們的工傷。有人說這些外雇員享受者工作自由,所以foo ...
同意你上半的意見,但foodpanda的事件只是一個新商業模式嘅糾紛,不是資本自由的關係,因為如果啲“步兵”係員工,food panda根本不能運作,又醫療又MPF又勞工假成本咁高,仲可以收咁低嘅送餐費?到時成百蚊先可以,你又會唔會用?

希臘人好快滅種

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-12-3 10:41 PM 發表
希臘人好快滅種
點解咁講呢?

如果香港唔打疫苗要罸錢又會唔會行得通?

引用:
原帖由 超級紫色的西瓜 於 2021-12-3 11:56 PM 發表

點解咁講呢?
人人勾住舊魚餌,好快被魚群圍咬

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-12-4 12:02 AM 發表

人人勾住舊魚餌,好快被魚群圍咬
唔明!

啫係話打疫苗最後都會病,但唔打疫苗就即刻病,你又點揀?

引用:
原帖由 超級紫色的西瓜 於 2021-12-4 12:09 AM 發表

唔明!

啫係話打疫苗最後都會病,但唔打疫苗就即刻病,你又點揀?
唔打疫苗,病毒搵你唔到,
打左疫苗,病毒聞到陣腥味,追住d打毒針既人嚟咬,病毒也要吃飯!

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-12-4 12:11 AM 發表

唔打疫苗,病毒搵你唔到,
打左疫苗,病毒聞到陣腥味,追住d打毒針既人嚟咬,病毒也要吃飯!
你嘅理論與現代醫學背道而馳,師兄你道行太高,本人跟不上。

多謝你嘅意見

引用:
原帖由 超級紫色的西瓜 於 2021-12-4 12:14 AM 發表

你嘅理論與現代醫學背道而馳,師兄你道行太高,本人跟不上。

多謝你嘅意見
咁你快D去打毒針,遇禍莫怨

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]