• 瀏覽: 11,195
  • 回覆: 26
+8
當時韓國喻贏面非常高
點知俾林鄭一單修例風波搞到由贏變輸

菜婆連任後日日出台獨牌狂抽政治水
唔係佢,老美兩年前少左張台灣牌打
阿爺成條路會好行好多

一個小小陳同佳,搞到香港天翻地覆,影響埋台灣總統選情,再影響埋中美兩國關係鬧至熱戰邊緣甚至引發三戰,真係多得佢唔少

引用:
原帖由 實力地位 於 2021-12-3 12:56 PM 發表
當時韓國喻贏面非常高
點知俾林鄭一單修例風波搞到由贏變輸

菜婆連任後日日出台獨牌狂抽政治水
唔係佢,老美兩年前少左張台灣牌打
阿爺成條路會好行好多

一個小小陳同佳,搞到香港天翻地覆,影響埋台灣總統選情,再影響埋中美兩國關係鬧至熱戰邊緣甚至引發三戰,真係多得佢唔少
第一次世界大戰,都系因為一個默默無聞的塞爾維亞青年在薩拉熱窩殺了奧地利皇儲引起導火線,爆發世界大戰

你覺得真系關果個青年事,當時薩拉熱鍋叫“歐洲的炸藥桶”

本來  菜菜子 選情就告急了
沒有香港 暴動  與  美國授意澳媒體幫助台灣制造出的假的共諜案

幫助民進黨助選!
否則根本菜菜子不可能連任

王立強共諜假案欠國人一個道歉- 政治要聞

詐欺犯認證?王立強6500萬資產遭澳法院凍結
王立強掀共諜滲台香港富商向心夫婦不起訴

香港富商 因共諜案牽涉 被污衊為 中國情報人員,無故拘押台灣2年查無所實,
查無違反《國安法》事證偵辦。
但無故被押,台灣政府需要給賠償嗎??

台灣政府敢徹底把這一齣戲從頭到尾調查清楚嗎??

蔡英文組建的“造謠國家隊”

看看台灣網民留言。台灣就是一個無恥的非法政權:
  • KEN21 天前共諜案是菜陰文及冥進黨自導自演的一齣噁心劇?只為打擊對手!回覆6
  • KN21 天前助選有功,蔡英文要頒發一張感謝函吧!回覆5
  • 隨緣21 天前都選完了~~~再來2024再來一次回覆4
  • 畢21 天前看看,誰在利用假訊息助選,可恥啊!都說民主多麼可貴,可一個詐騙犯胡說八道一通就能左右政局,蔡英文政權是非法政權!!!回覆3
  • Alex21 天前人生成就達成!以前在中國只是個小騙子,三十歲達成把百萬人耍著玩的成就,如果不是他太神,就是百萬受騙者太蠢。這些人不乏立委,高官,名嘴,令人嘆為觀止啊!回覆3
  • 內湖Barkley21 天前我們以人權立國 不會非法扣留兩年以上.....吐一地回覆3

有咗民進黨, 阿爺一定統.

統就一定,睇吓係和平定武統
依家睇個勢都係要武統了

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-12-3 11:27 PM 發表

第一次世界大戰,都系因為一個默默無聞的塞爾維亞青年在薩拉熱窩殺了奧地利皇儲引起導火線,爆發世界大戰

你覺得真系關果個青年事,當時薩拉熱鍋叫“歐洲的炸藥桶”
成件事一環扣一環
陳同佳殺人
林鄭推逃犯條例
大劉司法覆核
菜婆玩野唔收陳同佳
二百萬香港黃人
攪屎棍議員
避事官員
暗獨資本家

全部係導火線
全部要落鑊

唔係呢班人
阿爺呢兩年會行得咁辛苦?
大家中國人,都想中國好
而上面果堆就係反中國拖中國後腿既漢奸

樓主太睇唔起民進黨,呢班友係玩選舉起家
就算冇陳同佳案,佢地一定有辦法扭轉乾坤
2004年陳水扁爭取連任
連戰宋楚瑜合作
當年所有民調,社會大眾認定陳水扁輸硬
點知選前出現槍擊案大翻轉
相信必然係早一兩年就策畫好
直到今日都搵唔到直接證據破解
連國民黨人都承認,呢招大絕一出
最後如果票開出黎連宋贏
台灣會暴動,老屈話係國共兩黨合謀
直接宣布選舉無效,甚至捉連宋去坐監
呢班人為求勝選不擇手段
所以就算冇陳同佳案,一定仲留左幾手大招未用出黎
後來檢討,其實到左選前兩三個月,國民黨都知道十成十會輸
以為可以係立法院席次多少會有啲斬獲
點知一樣輸到仆街
即話陳同佳案發生後,香港黑暴之亂
民進黨已經唔需要再用預先計劃好的大絕招
一早就有人講左,陳水扁時代有眼見
佢地唔會做一任,連任唔到白白交出政權
國民黨點樣衰敗?
馬英九第二任期,民進黨玩出個太陽花佔領立法院
就知民進黨玩野幾成功
香港班泛都要去台灣取經,同民進黨學野

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-12-3 11:56 PM 發表
本來  菜菜子 選情就告急了
沒有香港 暴動  與  美國授意澳媒體幫助台灣制造出的假的共諜案
幫助民進黨助選!
否則根本菜菜子不可能連任

王立強共諜假案欠國人一個道歉- 政治要聞
詐欺犯認證?王立強6500萬資產遭澳法院凍結
王立強掀共諜滲台香港富商向心夫婦不起訴

香港富商 因共諜案牽涉 被污衊為 中國情報人員,無故拘押台灣2年查無所實,
查無違反《國安法》事證偵辦。
...
其實難說。
19年香港黑暴是國際大環境和香港小環境都具備了。
國際大環境是中美貿易戰科技戰如火如荼,美國要搞事來壓中國讓步屈服,
香港小環境是顏色革命的土壤已經具備,一呼百應。
逃犯條例只是個引爆點,沒有這個爆點,我認為美國也會找到另一個,美國無中生有憑空捏造的本事非常大。
說到台灣,現在距離2019年已經2年了,但台灣反中氛圍反而愈加強烈。
說明蔡英文反中確實大批人支持,沒有香港黑暴這把槍,蔡英文未必找不到另一把,更何況美國一定會幫她找。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-12-5 09:19 AM 發表

其實難說。
19年香港黑暴是國際大環境和香港小環境都具備了。
國際大環境是中美貿易戰科技戰如火如荼,美國要搞事來壓中國讓步屈服,
香港小環境是顏色革命的土壤已經具備,一呼百應。
逃犯條例只是個引爆點,沒有這個爆點,我認為美國也會找到另一個,美國無中生有憑空捏造的本事非常大。
說到台灣,現在距離2019年已經2年了,但台灣反中氛圍反而愈加強烈。
說明蔡英文反中確實大批人支持,沒有香 ...
菜菜子集團已經玩出一套模式
美國唔准佢地破壞現狀
只要唔玩法理毒,就可以同美國交差
主打抗中保台
一有問題全部賴中國,連台中罷免同補選個立法委員
都可以扯到話中國介入
而最大對手國民黨,而家幾乎可以講變成個廢人一樣
兩岸政策完全動彈不得
唔一齊鬧中國,就被批評親中賣台
台灣政治氣氛,中國被妖魔化已經深植人心
支唔支持毒同唔想打仗係另一回事
抗中拒中路線已經形成共識
就算明年地方選舉國民黨好似上屆咁有所斬獲
中央政權一定搶唔返

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-12-5 10:11 AM 發表

菜菜子集團已經玩出一套模式
美國唔准佢地破壞現狀
只要唔玩法理毒,就可以同美國交差
主打抗中保台
一有問題全部賴中國,連台中罷免同補選個立法委員
都可以扯到話中國介入
而最大對手國民黨,而家幾乎可以講變成個廢人一樣
兩岸政策完全動彈不得
唔一齊鬧中國,就被批評親中賣台
台灣政治氣氛,中國被妖魔化已經深植人心
支唔支持毒同唔想打仗係另一回事
抗中拒中路線已經形成共識
就算 ...
無所謂了,中國發展速度超出預期。
國民黨執政,只是不急獨而已,並不是要促統。國民黨也是不想統一的。
以前中國是要“防獨”,就需要國民黨執政。
但現在中國是要“促統”,國民黨執政就未必是好事。
從歷史法統來說,國民黨是孫中山的親兒子,共產黨號稱是孫中山最忠實的繼承者。如果共產黨親手殺死國民黨,法統上就有被詬病之處。就好比李世民殺死李建成一樣。
民進黨殺死國民黨,再由共產黨殺死民進黨,邏輯就完美了。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-12-5 10:23 AM 發表

國民黨執政,只是不急獨而已,並不是要促統。國民黨也是不想統一的。
從歷史法統來說,國民黨是孫中山的親兒子,共產黨號稱是孫中山最忠實的繼承者。如果共產黨親手殺死國民黨,法統上就有被詬病之處。就好比李世民殺死李建成一樣。
民進黨殺死國民黨,再由共產黨殺死民進黨,邏 ...
不過從韓國喻到近期朱立倫
習近平態度是支持的
阿爺除非逼不得已武統
否則都係偏向唯持現狀

引用:
原帖由 實力地位 於 2021-12-5 10:32 AM 發表

不過從韓國喻到近期朱立倫
習近平態度是支持的
阿爺除非逼不得已武統
否則都係偏向唯持現狀
其實中央壓力也很大,內地民眾對台蛙非常厭惡,一心想武統。
台灣是美國的半殖民地,在中美惡鬥的現今,要想上台執政的必須配合美國反中政策。
國民黨執政也不會好到哪去。

引用:
原帖由 robin09 於 2021-12-5 10:23 AM 發表

民進黨殺死國民黨,再由共產黨殺死民進黨,邏 ...
當然有所謂
要是韓國瑜上屆能贏
為中國爭取更多時間發展國力
等到國民黨再落台時
中美實力此起彼落
整個局面中國更多本錢處理
而家台灣變成歐美拎黎抗中棋子
民進黨百分百配合美國
變成中國而家要出手付出代價相對較高

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]