• 瀏覽: 116,603
  • 回覆: 602
  • 追帖: 2
+7
一講錢
佢成個人精神哂

引用:
原帖由 hermanqk 於 2021-12-3 12:35 PM 發表
呢個梅啟明
幾十年來都不務正業
同佢阿媽一樣
靠食梅艷芳既遺產過活
人心不足、貪得無厭
眼裡面只得個「錢」字 ...   
梅媽咁多仔女,係死剩佢

呢兩仔乸真係要謀哂梅艷芳副身家

事實上當事上拍呢套劇前應該向佢家人打個招呼
如果對方唔滿意, 咪改劇名囉, 叫ANTIA大家都知咩事
或者用梅姐任何一隻歌名做劇名都得

其實連哥哥都一樣, 唔只梅姐個角色

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-12-3 12:47 PM 發表

肯定有軍師教路。
呢的官司外國大把人幫手打

攪得掂就大家分錢

嘩,咁我都開間張國榮紀念有陽限公司先得

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-12-3 01:04 PM 發表

2億成本呀。。。要蝕錢架
蝕錢都能接受,那又為何不給埋錢佢家人?

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-12-3 11:52 AM 發表
已故女明星梅艷芳同名傳記電影現正於各大院線熱播,電影製作公司安樂影片昨遭梅艷芳兄長梅啟明入稟高等法院,以梅艷芳名字品牌及商標極具商業價值為由,指控電影侵犯商標,要求法庭下令禁制安樂影片及相關人士侵犯商標,冒名行事,強制安樂影片向梅啟明交出所有侵犯商標物品並賠償損失。

原告為梅啟明,被告為安樂影片有限公司。入稟狀指,原告持有「梅艷芳紀念有限公司」進行活動紀念梅艷芳,自2004年11月24日起持有「 ...
讚成!
李小龍個女都到處告人攞版權費啦。理得佢亞哥本人好唔好啫!法律歸法律!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-12-3 01:30 PM 發表

梅媽咁多仔女,係死剩佢
最貪果兩件反而長命,真係天無眼

以前呢D傳記電影,如果未徵得對方同意用原名開拍,通常會用「諧音」,例如「新哥」而不會用真名,有時候甚至用諧音都會問吓對方先,以免日後被告

但今次開正阿梅真名,仲以為之前一定已搞掂晒使用權既問題,但原來其實係無,呢種低級錯誤對一間有豐富經驗既公司係近乎無可能發生既事(如喺外國發生類似既事基本比人告到七彩),而同時間現在發現原來使用權是握在梅啟明手裏。綜合看整件事最大可能係咩?坦白講,最大可能就係佢地發現權利握在梅啟明手上後,驚佢獅子開口要錢,諗住佢唔會告,就打擦邊球硬上馬算數。這做法有沒有一點「恰」的意味呢?

以上只是分析事件最大可能既發生原因,梅生既人品係另一個問題

呢條友真係唔死都無用...都多年來啦. 仲唔諗下自己要"上進"....

引用:
原帖由 pp49pp 於 2021-12-3 12:31 PM 發表
仲有黃飛鴻,葉問,李小龍,有冇問過後人。
好多有畀版權呀

引用:
原帖由 虎榮 於 2021-12-3 01:32 PM 發表

蝕錢都能接受,那又為何不給埋錢佢家人?
關佢咩事其實,電影又冇用佢2母子個名黎拍佢,而且佢2個又唔係梅艷芳遺產管理人,只係受益人,要追錢都唔輪到佢2個仆街追

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-12-3 11:52 AM 發表
已故女明星梅艷芳同名傳記電影現正於各大院線熱播,電影製作公司安樂影片昨遭梅艷芳兄長梅啟明入稟高等法院,以梅艷芳名字品牌及商標極具商業價值為由,指控電影侵犯商標,要求法庭下令禁制安樂影片及相關人士侵犯商標,冒名行事,強制安樂影片向梅啟明交出所有侵犯商標物品並賠償損失。

原告為梅啟明,被告為安樂影片有限公司。入稟狀指,原告持有「梅艷芳紀念有限公司」進行活動紀念梅艷芳,自2004年11月24日起持有「 ...
又出黎抽水

安樂實賠錢了事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]