• 瀏覽: 116,534
  • 回覆: 602
  • 追帖: 2
+7
引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-12-3 11:52 AM 發表
已故女明星梅艷芳同名傳記電影現正於各大院線熱播,電影製作公司安樂影片昨遭梅艷芳兄長梅啟明入稟高等法院,以梅艷芳名字品牌及商標極具商業價值為由,指控電影侵犯商標,要求法庭下令禁制安樂影片及相關人士侵犯商標,冒名行事,強制安樂影片向梅啟明交出所有侵犯商標物品並賠償損失。

原告為梅啟明,被告為安樂影片有限公司。入稟狀指,原告持有「梅艷芳紀念有限公司」進行活動紀念梅艷芳,自2004年11月24日起持有「 ...
好像不大行

人無恥便以為無敵

引用:
原帖由 Ablaze88 於 2021-12-3 01:07 PM 發表
條契弟居然有揸住“梅艷芳”商標,
套戲名又冇其他字,電影公有d濕滯

有。。但是產品

佢目的重點係要賠償損失

有無dna

資本主義下,社會風氣當然係利字當頭、六親不認。
感謝梅啟明代表每一位香港人,守護住香港核心價值。
梅啟明加油!香港人加油!

梅姐有個咁嘅老母同大佬,真係慘🤦🏻‍♂️

呢個真係正乞兒,成世人都係靠人養。

梅啟明係乜水??

梅艷芳有冇授權梅啟明??

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-12-3 11:52 AM 發表
已故女明星梅艷芳同名傳記電影現正於各大院線熱播,電影製作公司安樂影片昨遭梅艷芳兄長梅啟明入稟高等法院,以梅艷芳名字品牌及商標極具商業價值為由,指控電影侵犯商標,要求法庭下令禁制安樂影片及相關人士侵犯商標,冒名行事,強制安樂影片向梅啟明交出所有侵犯商標物品並賠償損失。

原告為梅啟明,被告為安樂影片有限公司。入稟狀指,原告持有「梅艷芳紀念有限公司」進行活動紀念梅艷芳,自2004年11月24日起持有「 ...
希望呢條仆街快啲賓洲癌死

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-12-3 12:46 PM 發表
尼條冚家產點解仲可以未死,咁撚仆街既
所以我成日都同人講,呢個世界係冇報應,唔係仲要法律黎做乜?
所有野都係隨機發生,好人死就話天妒英才,仆街死就話惡有惡報,其實都係自己腦補。

成日話香港係法治社會,咩都係講法例,如果梅啟明確實係有版權,而電影公司又的確係侵左權既話,我覺得梅生既做法又無錯禾,合理合法,錯在電影公司事前唔做多點準備,依家比人告都無可奈可。

引用:
原帖由 estateman 於 2021-12-3 01:13 PM 發表

兩億?洗黑錢呀
你都痴撚7線,2億尼家係咩錢,咩7都洗黑錢有病

敗家仔,不務正業,個個月洗梅艷芳D錢!梅艷芳養佢全家一世,佢一生不知羞恥為何物!梅艷芳有佢呢D大佬死都唔閉眼!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]