• 瀏覽: 116,447
  • 回覆: 17
  • 追帖: 2
+7
引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-12-3 11:52 AM 發表
已故女明星梅艷芳同名傳記電影現正於各大院線熱播,電影製作公司安樂影片昨遭梅艷芳兄長梅啟明入稟高等法院,以梅艷芳名字品牌及商標極具商業價值為由,指控電影侵犯商標,要求法庭下令禁制安樂影片及相關人士侵犯商標,冒名行事,強制安樂影片向梅啟明交出所有侵犯商標物品並賠償損失。

原告為梅啟明,被告為安樂影片有限公司。入稟狀指,原告持有「梅艷芳紀念有限公司」進行活動紀念梅艷芳,自2004年11月24日起持有「 ...
遺產好似無佢份,得梅媽一個有,仲要係祗給每月生活費。所以梅媽唸盡辨法去攞多啲,可以分比個仔去用呢。

引用:
原帖由 小小明星123 於 2021-12-3 12:23 PM 發表
奇怪條友點解咁耐都唔行動,等大收先走出黎割你一筆
肯定有軍師教路。

引用:
原帖由 hermanqk 於 2021-12-3 12:35 PM 發表
呢個梅啟明
幾十年來都不務正業
同佢阿媽一樣
靠食梅艷芳既遺產過活
人心不足、貪得無厭
眼裡面只得個「錢」字 ...   
就黎無得分享啦,你估梅媽真係唔會瓜咩?

引用:
原帖由 u23dom 於 2021-12-3 12:38 PM 發表
梅啟明想錢想到瘋了 仲勁過梅媽!!!
梅媽就係為咗佢,至想攞多啲比個仔去用姐。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-12-3 01:43 PM 發表

梅啟明唔係梅艷芳遺產受益人
如果有註冊就唔同講法,唔可以話佢貪心就可不了了之,始終係法冶社會,呢單嘢擺明係侵權,投資人有權唔拍架嘛。

引用:
原帖由 stabber 於 2021-12-3 03:18 PM 發表

梅艷芳初初搵到錢,條仆街話喺新界攪狗場,問阿妹攞咗500萬,之後咪使9哂,所以梅艷芳連依個親大佬都唔會信!
已經好過張學友大佬,直接用細佬個朵,係澳門輸咗八佰萬咁大劑呢。

引用:
原帖由 凸腩肚 於 2021-12-3 03:26 PM 發表
法律上聲稱話憑血緣關係 但
實際遺產上毛都冇條 咁喜歡打官司告7佢意圖行騙
最重要係佢究竟真係有無商標註冊,而且註冊時間係幾時生效。

引用:
原帖由 架呢雙腳 於 2021-12-3 03:38 PM 發表

後人可以追討金錢,起碼分50%利潤
點計到咁多出嚟架?莫非任噏就得?

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-12-3 03:46 PM 發表
點解會有d咁既屋企人
錢作怪囉,佢地自小係窮困環境長大,肯定希望成為有錢上等人,但係明明有個富婆細妹大把水,點知咁絶情連毛都無條比到佢,當然係恨錢恨到發晒燒啦。

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-12-3 04:55 PM 發表
梅生 今次要恨恨地挖一筆。
食粥食飯睇呢鋪。

引用:
原帖由 Hugo238 於 2021-12-4 07:09 AM 發表
梅艷芳現在個版權係屬於佢阿哥?
如果能成功註冊,好大機會係啦,教路黨都應該知有無作用至岩架。

引用:
原帖由 Ivyman1688 於 2021-12-4 07:39 AM 發表
廢大佬同世紀風水佬陳振x同一類人!
唔同,陳成功貪到幾拾億喎,但佢基本一無所有,靠奶亞媽啲生活費咋。

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2021-12-4 11:21 AM 發表
益律師,勝訴機會零
點解咁肯定?

引用:
原帖由 乜都唔好理 於 2021-12-4 11:25 AM 發表
認錢唔認人。
人之常情。

引用:
原帖由 樹上芳香的牛牛 於 2021-12-4 12:06 PM 發表
我本身你對呢兩母子完全冇好感!但如果各位能易身而處又會點呢?唔好話俾聽阿女阿妹留低嘅錢我會要呀!俾哂啲冇血源嘅遺產管理人吸乾唯止啦!
古語有曰,一人得道,雞犬升天,真係難以想象佢地家庭背景,點解會攪到咁惡劣地步。再睇陳震聰,佢幾個兄弟都受到大佬暴發所影響,宜家都可以生活無憂,親情表露無遺。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]