• 瀏覽: 18,490
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-12-3 09:17 發表

如果單嘢係真既,有咩價值觀係要個受害者被禁聲唔徹查?印度價值觀?如果係老屈嘅,點解唔告彭帥毀謗?唔忍心?定係想話係商業糾紛?作為網球壇一姐有需要咩?咁個男既點解又唔被李雲迪咗?
你的意見,我是同意的!

我覺得處理手法,非常有問題。

要令人對中共有信心,先要改善,每事以法為先。

如張先生覺得彭小姐誹謗,就應以法律行動解決。反之,彭在不自願情況下被性侵,可以另以法律途徑控訴。

就算彭小姐與這位張先生有私情,就當是花邊新聞,不必有屏蔽原文,某些字眼如當事人不能在網上搜尋。

看過本人多年言論,都知本人不會為反而反,極度痛恨2019年黑暴!

引用:
原帖由 lam4451 於 2021-12-3 10:43 發表

我以前都好似你咁諗,但經過2019年黑暴,同後來的所謂新疆種族滅絕,我反而越來越認同老共的做法,你都有眼睇,玩文宣,玩假新聞造謠,老共完全唔係美國佬對手。
師兄,西方國家近幾年的橫蠻,誣衊,路人皆見,肯定為利益而作出舉動。

但單一彭帥事件,處理手法是有問題的!

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-12-3 14:02 發表

網上睇過就叫知道事實之全部?
你講吓點處理咗?
你瞓喺佢哋床下底?
講晒成件事出嚟俾大家聽吓
最簡單,不用網上搜尋不到有關字眼。

如微博文章被屏蔽,如事件有如此大關注,應最少解釋原因。

特朗普演說或Tweeter被禁,傳媒也要交代。

中國需要有質素媒體,不要蘋果日報,或某段時期的明報,我更討厭立場新聞,但傳媒不要無理自我審查。

國內可自由地選擇報導與不報導。但現在是不合乎比例地不報導,我無法說服自己這是應該,正常的。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-12-3 15:47 發表

告小三誹謗?你無嘢呀?

況且張生都退休,仲有咩損失?
如是小三,就不是誹謗,網絡不必有限制搜尋措施。

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2021-12-3 22:44 發表

鄉香人自以為是,你可能就係其中一位!
第一,有外遇好光彩咩,人地有頭有面,唔想搞大件事,好正常。
第二,佢退咗休,冇官職,私人事件,點解要回應,你哋邊位?
如在位時或用其權力,逼使其他人,又如何?

為甚麼還未知道重點,是處理手法,那管真實與否,都不應以屏蔽方式。

現在考慮點是否有人當時以權謀私與屏蔽手法。

以前幾日譚詠麟為例,在香港與大陸,也沒有屏蔽,大多數人也不會相信那指控。 反而屏蔽,有此地無銀三百兩(不是重點)。重點是如真有此事與否,都不應屏蔽,如散播謠言,就受法律與道德制裁。

我們希望祖國好,就要理性批評!

引用:
原帖由 古樂 於 2021-12-5 13:54 發表

如果係感情瓜葛當事人唔需要再回應,但微博撤曬所有相關內容就唔係咁好,前領導人唔可以被人議論,明星就扇風點火慫恿人網暴,差別對待
師兄,你與我想法相同。

主題標籤 #彭帥
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]