• 瀏覽: 17,371
  • 回覆: 188
+11
引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-12-3 12:48 AM 發表

一個外國特務機構,頒發勤工獎俾一個外國駐港特務,都算係新聞?
作新聞自由

呢個死人獎出年就頒比日月神報同臘腸新聞啦~

又如何?呢D玩法去擾亂中國已經無作用。

什麼乜乜物物獎?第一屆亦係最後一屆?

咁點解美國冇蘋果日報嘅?

最佳作野獎?

內部頒發獎項

以前會覺得這些獎是榮譽,經過2019年黑暴,黑媒,領會到甚麼是偏頗,假新聞!

一度對傳媒失去信心!慶幸還有部份理性報刋,也有部份回復理性。

蘋果日報我是鄙視的!

多年前有位劉姓人士因為觸犯國家法律而被監禁
而就系呢個時候, 佢獲頒發諾貝爾獎
當年我就有就呢件奇怪Ge事留言質疑
外國政客/媒體長期抹黑中國系一個殘暴冇人性
用盡一切手段極力打壓同迫害異見人士個地方
但又對落入如此 "殘暴極權" 手上個 "人權鬥士"
對正處於 "水深火熱" Ge佢地頒發各種 "反極權" 象徵獎項
究竟佢系系真心嘉獎定靠害呢?
定系佢地根本認為中國並吾系佢地口中長期抹黑果個國家?
今日歷史又再重演
黎生
你拎左呢個獎, 作為一隻廢棋
發揮埋你最後的作用, 然後安心上路啦
冥界新聞出版協會上

自由創作的話,佢地真係實至名歸!

引用:
原帖由 john_john_138 於 2021-12-3 12:31 AM 發表
世界新聞出版協會 (WAN-IFRA) 向壹傳媒創辦人黎智英及香港《蘋果日報》編採人員,頒發本年度的自由金筆獎 (Golden Pen of Freedom Award),表彰他們為了捍衛新聞自由犧牲的精神。

https://fs.mingpao.com/ins/20211202/s00001/d6860175a6e44905f9448050cb774262.jpg

freedom to ma ...
🏠協會頒作者獎

建個墓,鑿埋上個碑先夠誠意

「新聞自由金獎,愛犬。肥佬黎之墓」

每次新聞都係疑、傳、根據消息人士透露,之後點寫都得,梗係自由金筆啦。只要諗到就寫得,天馬行空根本無需事實證明

佢地靠作野為香港帶來社會繁榮安定既國安法,好重要的

靠香港政府自己立23條行唔通喔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]