• 瀏覽: 60,797
  • 回覆: 382
+6
德國白撚癡

引用:
原帖由 復活高貝利02 於 2021-12-2 05:38 PM 發表

但係德國高科技產品,
中國有代替品嗎
德國主要係汽車,機械和化工產品
機械和汽車如果禁德國進口/品牌
只係為中國產品開闊市場
而化工產品德國的確有相當優勢
但亦唔係不可替代嘅

唔買罷就,什麼問題也沒有。

引用:
原帖由 sandy1211 於 2021-12-3 01:23 PM 發表

當前, 世界棉花加工企業向南亞和東南亞轉移的趨勢不可逆轉, 我國在棉花產業上的比較成本優勢已經基本不可持續。在這種情況下, 我國棉花加工企業面臨着品牌、設計、技術、規模等多方面的約束條件:品牌效應不足導致我國棉花產業 (包括加工等環節) 的附加值低, 效益差;設計能力不足導致我國棉花產業僅僅為國外服裝企業提供各種原材料, 而難以有自己的獨立品牌;技術層面的創新不足導致我國棉花產業喪失成本優勢, ...
係啦,新疆出品正垃圾,你再用再食新疆嘢就冚家富貴。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-12-2 04:41 PM 發表
準外長?又係新官上任三把火,睇下佢幾時跪
通常上台前都講到天下無敵,但一上台之後,發覺原來問題多多,最後就係之前講過嘅嘢都變成空話,呢啲就係歐美民主選舉制度下,政客嘅真實寫照。就好似立陶苑咁,現在個政府搞到自己嘅支持率只有不到20%,仲要係搞到其實國家嘅投資者都要求佢地搞返掂同中國嘅關係。
仲有,西門子都已經要求唔好同中國發生乜嘢衝突,其他仲有幾大嘅汽車生產商喺中國都有好大嘅生意。所以,連德國自己都唔想同中國有乜嘢磨擦啦,所以呢個準外長咪搵歐盟囉。

引用:
原帖由 az222 於 2021-12-2 05:07 PM 發表

強迫機械勞動,滅絕飢餓貧窮。
一語中的。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2022-1-2 12:48 AM 發表

通常上台前都講到天下無敵,但一上台之後,發覺原來問題多多,最後就係之前講過嘅嘢都變成空話,呢啲就係歐美民主選舉制度下,政客嘅真實寫照。就好似立陶苑咁,現在個政府搞到自己嘅支持率只有不到20%,仲要係搞到其實國家嘅投資者都要求佢地搞返掂同中國嘅關係。
仲有,西門子都已經要求唔好同中國發生乜嘢衝突,其他仲有幾大嘅汽車生產商喺中國都有好大嘅生意。所以,連德國自己都唔想同中國有乜嘢磨擦啦,所以呢個準 ...
未必,尼條臭四係綠黨靠民粹上位。
佢出身跳彈床運動員
https://youtu.be/0jBk_Omx0A4

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-12-2 04:34 PM 發表
德國準外長貝爾伯克(Annalena Baerbock)12月1日表示,如歐盟不再進口中國新疆的產品,對中國來說會是個大問題。貝爾伯克12月1日接受德國《日報》

哎呀,我真係比你嚇死啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/707524?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
睇下邊個趴低先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]