• 瀏覽: 1,876
  • 回覆: 11
本月9日擴大強制使用「安心出行」範圍,政府指正聯絡資訊業界及慈善機構,向有需要人士送贈手機及數據卡,另設凸字二維碼,供視障人士掃描。

基本上朱生嘅建議在短期內冇可能發生
實名化,樂悠咭未可始運作,仲有涉及全港大部份商戶而非只關政府設施事

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/instant/61a867aac652e9b076aa46b7

引用:
原帖由 cpk1007 於 2021-12-2 02:52 PM 發表
本月9日擴大強制使用「安心出行」範圍,政府指正聯絡資訊業界及慈善機構,向有需要人士送贈手機及數據卡,另設凸字二維碼,供視障人士掃描。

基本上朱生嘅建議在短期內冇可能發生
實名化,樂悠咭未可始運作,仲有涉及全港大部份商戶而非只關政府設施事

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/instant/61a867aac652e9b076aa46b7
朱生

引用:
原帖由 top11 於 2021-12-2 02:56 PM 發表

朱生
平機會主席朱敏健
佢建議讓長者拍八仔代替嘟QR
政府已經no咗佢

凸字二維碼係好低能,盲既又點知個二維碼係邊,知就唔使凸字啦

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-12-2 03:08 PM 發表
凸字二維碼係好低能,盲既又點知個二維碼係邊,知就唔使凸字啦
呢個係視障人士協會要求,政府現在係接受要求去整俾佢地

引用:
原帖由 cpk1007 於 2021-12-2 03:13 PM 發表

呢個係視障人士協會要求,政府現在係接受要求去整俾佢地
無得再賴了

不如全民植入晶片,所有場所和交通工具裝感應器,會否簡單得多,既為疫情,又可平時幫追蹤賊人。

引用:
原帖由 朋友號02 於 2021-12-2 03:51 PM 發表
我建議以後所有場所設立兩條隊分開排, 一條排掃安心, 另一條排撼頭埋牆
再加條挑機的

引用:
原帖由 cpk1007 於 2021-12-2 02:59 PM 發表

平機會主席朱敏健
佢建議讓長者拍八仔代替嘟QR
政府已經no咗佢
哦~
其實我覺得身份證最好~

攪到一頭煙!

主題標籤 #安心出行
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]