• 瀏覽: 7,672
  • 回覆: 98
  • 追帖: 1
最低工資今年初公布首次凍薪,維持每小時37.5港元。新一屆最低工資委員會今日(2日)交代自3月上任以來的工作回顧。多次被

但過去 4 年,物價都只不止上漲 10%?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211202/bkn-20211202123901473-1202_00822_001.html

平均$55/餐
冇野飲都$49
貴D都$70/碟

勤奴都市

省錢只能食頹廢餐

呢2年有幾可堂食?

外賣自取兩餸飯$25~28, 加嘢飲都係$30鬆D, 其實慳咗唔少。唔好講到好慘,世界末日咁

乜七委員

加最低工資咪全港食個飯又加價囉到時只係拉多D人落最低層人工範圍

引用:
原帖由 kwind13 於 2021-12-2 06:25 PM 發表
平均$55/餐
冇野飲都$49
貴D都$70/碟
1 小時半最低工資才夠食個 LUNCH。

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-12-2 06:34 PM 發表
呢2年有幾可堂食?

外賣自取兩餸飯$25~28, 加嘢飲都係$30鬆D, 其實慳咗唔少。唔好講到好慘,世界末日咁
人人食兩食送飯。

鬼叫你窮咩,頂硬上。

引用:
原帖由 liuche01 於 2021-12-2 06:34 PM 發表
呢2年有幾可堂食?

兩餸飯真係幫到好多人

想知有那個行業俾緊最低工資,不多於$40 ?

香江人營養過多,吃得清淡身體有益減少花費參加減肥療程。

個委員會的勞力咁叻,咪叫班勞方眾籌集資開店做老闆,到時自己係老闆,話比幾多工資班工人都得啦,又睇下比唔比得多!

引用:
原帖由 6674 於 2021-12-3 08:11 AM 發表
想知有那個行業俾緊最低工資,不多於$40 ?
好多

引用:
原帖由 srsv 於 2021-12-3 10:59 AM 發表

好多
我指業內標準,吾係一個半個。例如?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]