• 瀏覽: 8,321
  • 回覆: 58
+3
11月30日,美國前財長雅各布・盧(Jacob Lew)接受美國消費者新聞與商業頻道(CNBC)採訪時說,取消中美貿易爭端中對中國輸美商品加徵的關稅有助於

連前財長都奶共,你老美真無恥

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/707393?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-12-2 12:53 PM 發表
11月30日,美國前財長雅各布・盧(Jacob Lew)接受美國消費者新聞與商業頻道(CNBC)採訪時說,取消中美貿易爭端中對中國輸美商品加徵的關稅有助於

連前財長都奶共,你老美真無恥

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/707393?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
取消對中國加徵關稅,庫房會少好多收入

引用:
原帖由 枯燥無味 於 2021-12-2 01:10 PM 發表

取消對中國加徵關稅,庫房會少好多收入
前總統話好有效喎

問題係拜山進退維谷,阿爺深明攬炒之道,不給他下台階。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-12-2 01:27 PM 發表

前總統話好有效喎
增加庫房收入

老尾自制通脹

傷己多過傷人,選個傻總統,有乜好怨!

多謝侵, Trade wars are good and easy to win

美國平均入口稅率係3.x %,  中國平均入口貨稅率係19.3 %

中國從實力地位出發 中國貨就係有競爭力 有本事美國就加再中國貨入口稅 侵話要+25% tariff,  仲有空間再加

引用:
原帖由 枯燥無味 於 2021-12-2 01:30 PM 發表

增加庫房收入
美元自己印 本來就要幾多都得 庫房多咗d草紙有乜用

科技戰、貿易戰都輸,仲有乜可以贏?唔怪得近期專攻口水戰

曱甴話d關稅大陸比架wor 

其實將收到嘅稅派番出去都可以,而且好樣啲唔會比人感覺跪共囉。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-12-2 02:04 PM 發表
其實將收到嘅稅派番出去都可以,而且好樣啲唔會比人感覺跪共囉。
貨都加咗價 點唔會有通脹壓力

而家d人巳經收cheque躺平 LA貨櫃碼頭幾十萬個貨櫃清唔到 再派稅再多d人唔做工

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-12-2 02:11 PM 發表

貨都加咗價 點唔會有通脹壓力

而家d人巳經收cheque躺平 LA貨櫃碼頭幾十萬個貨櫃清唔到 再派稅再多d人唔做工
貨價係老美搞原材料想從中謀利,自作自受啫。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]