• 瀏覽: 29,289
  • 回覆: 253
【明報專訊】樓價居高不下,炒賣風氣蔓延至居屋第二市場。公屋聯會昨日發表研究報告,分析近3年在居屋第二市場轉售的208宗成交個案,發現每宗平均成交價較原價大賺逾1倍,其中每間居屋轉售後的平均溢價達253萬元,每間綠置居單位的溢價亦達201萬元。本報獲政府消息,正研究收緊新建居屋及綠置居單位的轉售限制。公屋聯會建議政府收緊未補價資助房屋轉售限制,由現時首兩年內不得高於原價轉售的限制增至5年,以遏止短期炒風。

其實唔好話5年,根本就應該要上升到10年
依家啲人買完到兩年就放走佢收市場差額,用嚟樓換樓
綠置居本身個目的係畀買唔起樓嘅市民有個機會,而唔係貼錢畀佢地買樓!!!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20211202/s00001/1638382412916/炒風勁-新居屋綠置居轉售研收緊-居二近年每伙賺逾200萬-聯會倡頭5年須原價內賣樓

快修例 

賺左果批人要比返個差價政府

支持十年以上。居屋是用來住的

引用:
原帖由 w.ma69 於 2021-12-2 10:39 AM 發表
支持十年以上。居屋是用來住的
十年先准賣,即係叫佢地賺多啲啫

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2021-12-2 09:44 發表
【明報專訊】樓價居高不下,炒賣風氣蔓延至居屋第二市場。公屋聯會昨日發表研究報告,分析近3年在居屋第二市場轉售的208宗成交個案,發現每宗平均成交價較原價大賺逾1倍,其中每間居屋轉售後的平均溢價達253萬元,每間綠置居單位的溢價亦達201萬元。本報獲政府消息,正研究收緊新建居屋及綠置居單位的轉售限制。公屋聯會建議政府收緊未補價資助房屋轉售限制,由現時首兩年內不得高於原價轉售的限制增至5年,以遏止短期 ...
而家做法根本違背當初居者有其屋精神,唔係幫人賺錢!

唔洗補地價咩?仲賺咁多?

引用:
原帖由 老納 於 2021-12-2 10:42 AM 發表

應該永遠只能以原價9折
賣回比政府

引用:
原帖由 老納 於 2021-12-2 10:42 AM 發表

睇吓點

一早應該修例啦,禁售期應該係按揭年期嘅一半

居屋唔俾咁快賣,除非你狂起公屋居屋,否則私樓樓價又俾政府推升

理論上一生人正苦只資助一次房屋野…佢地賣左佢又申請唔到公屋既…即係唔想比人向上流動者…

我有個朋友就係咁用20萬首期,3年就賺左200萬。根本就唔應該俾補地價係2手市場賣,因為根本就違反左居屋作自住用途既原意!

引用:
原帖由 lp1601 於 2021-12-2 11:21 AM 發表
我有個朋友就係咁用20萬首期,3年就賺左200萬。根本就唔應該俾補地價係2手市場賣,因為根本就違反左居屋作自住用途既原意!
未係,我用300萬首期都賺唔到一半

立法,只可自住/轉讓親屬

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]