• 瀏覽: 29,474
  • 回覆: 18
引用:
原帖由 w.ma69 於 2021-12-2 10:39 AM 發表
支持十年以上。居屋是用來住的
十年先准賣,即係叫佢地賺多啲啫

引用:
原帖由 geelyQ 於 2021-12-2 11:17 AM 發表
理論上一生人正苦只資助一次房屋野…佢地賣左佢又申請唔到公屋既…即係唔想比人向上流動者…
公屋係可以無限次申請,但要合資格,例如夠窮!

引用:
原帖由 becktoria 於 2021-12-2 01:36 PM 發表
供求問題, 投資有賺有蝕, 樓升只因供求, 與其眼紅, 不如全力支持政府幾個大型覓地計畫仲好啦.

不要被傳媒帶錯方向, 做了蠢人而不知
認同,好多人日怨夜怨,只係識得喺度鬧,不如諗下點樣可以上到樓好過啦!

引用:
原帖由 公子小白 於 2021-12-2 03:17 PM 發表
其實定咗終身只可原價賣番俾政府,結果會點
結果係如果我唔等錢洗,丟空佢做渡假屋都唔會賣番俾政府,因為十年前嘅一百萬同現在嘅一百萬喺價值上嚟講已經唔同!

引用:
原帖由 johnny9236 於 2021-12-2 03:44 PM 發表

賣樓時要以當時政府賣居屋時尺價回收.
政府咪又係跟市價,何況不同地點樓層座向,價錢可以差很遠,所以根本唔太可能!而且如果尺價一樣,你會願意買用高層海景嘅尺價去買垃圾房樓上嗎?

引用:
原帖由 ft907 於 2021-12-2 03:57 PM 發表

而家係可以用特價賣畀你
但要規定N年之內唔準轉讓.
就算要轉讓,   都不能超過你買入個價!
咁樓價升時啲業主會係寧願丟空單位都唔會賣,除非樓價大跌,不過如業主唔賣即係供應減少,到時樓價又只會再升,惡性循環!你不如諗下點解樓價會不斷升好過啦!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-12-2 04:04 PM 發表

當然你有權。咪做貨倉。地租管理費,維修費照比。最終不是重建,就是原價賣比政府。屋不能吃落肚
如果只可以原價賣,即係無價值,差餉地租管理費都不用加了,而且亦都係有限錢咋!起好一個單位咁樣丟空幾十年等重建就更加浪費!根本就無助解決市民住屋問題!

引用:
原帖由 ft907 於 2021-12-2 04:12 PM 發表

間屋你買咗,  就係你㗎啦,   你住唔住/  丟空單位,   關人咩事? (總之唔準出租)
你唔住,   瞓天橋底或者去租屋住,   政府都唔會理你! 業主自己計過數,  有著數咪得囉!

為咗要增加供應,   就容許資助房屋炒賣?  呢個係咩道理?
要增加供應,  就應該鼓勵發展商起多啲樓,   快啲賣,   縮短樓花期等等
根本就唔係炒買,只係供求問題!冇人用支槍指住你去買架!你要住又出得起錢,業主又肯賣就可以了!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-12-2 04:14 PM 發表

差響,管理費,同你是否原賣比政府無關係的。
或者你了先去解一下差餉同管理費係點樣定出嚟先喇!

引用:
原帖由 ft907 於 2021-12-2 04:18 PM 發表

你用供求問題,  嚟做擋箭牌,   呢啲真係歪理到不得了
須知道資助房屋係用納稅人嘅錢去提供,   冇理由納稅人要幫你賺錢!

資助房屋係政策,   政策係要確保唔會公共社會資源或者資助 不會被濫用!
但而家正正就係咁樣!   係時候要撥亂反正!
你用納稅人做擋箭牌咪仲歪理,請問香港有邊個唔係納稅人呢?唔係香港嘅納稅人又點會可以享受香港嘅房屋福利呢?而且一生人得一次嘅機會又何來濫用?乜你見到同一個人可以用綠表買兩次或以上嘅資助房屋咩?

引用:
原帖由 ft907 於 2021-12-2 04:53 PM 發表

大把人,   不是住公屋或者享受政府房屋福利資助既人係納稅人呀!  
住公屋/居屋要納幾多錢稅??  納稅多過住私樓嘅人???

依家講緊賺錢呀?  點解我哋納稅人要幫佢賺錢?
居屋公屋,  原意係協助佢居住,   唔係幫佢賺錢!!    呢個係原則問題!
納稅人係冇分邊個納得多啲邊個納得少啲架!如果納得多稅就可以話事,咁唔洗有政府了!何況我唔認為係賺錢,只係跟反映市場供求情況!如果低於買入價出售,政府又會唔會補貼番俾賣家呢?

引用:
原帖由 ft907 於 2021-12-2 05:10 PM 發表

冇人話納得稅多就可以話事.
但而家事實上係啲稅款用咗嚟資助嗰啲人, 而嗰啲人又通過呢個渠道賺到錢,  亦有違公屋居屋嘅原意!!!
如果只係跟市場供求情況而做嘢?   政府點解要儲糧呀?  要保證食米價格唔會大幅度上升!
又點解買樓會有dsd ssd呀? (根據自由市場供求咪得囉!!)
你解釋畀我聽???

況且,   邊個叫你低於買入價出售?  有人搵支槍指住你,  叫你出售 ...
公屋居屋原意係使市民有機會向上流,原價賣又如何向上流,政府食米儲糧同房屋政策冇關,唔好拉埋一齊講。
印花稅就居屋同私樓一樣,乜買居屋免印花稅咩?
最後亦都冇人用指槍指住迫你高價買居屋,你認為貴可以唔買!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-12-2 05:40 PM 發表

好笑。應課租值計差響。你懂甚應是應課租值?管理費仲搞笑。你層樓就算就lum,管理公司話要加,你可以唔比?你交過差響管理未?
應課租值我唔識架,我有錢交就得啦!
我層樓班業主如果覺得管理費唔合理,係會通過投票去決定更換管理公司的!
仲有如果我交過差餉同管理費,咁你又點呢?要唔要我俾差餉單同管理費單你睇?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-12-2 06:04 PM 發表

咁同你層樓要原價賣比政府有乜關係?
如果要用原價賣番俾政府,咁居屋就等於一層免兩年申報入息的公屋!到時問題仲大!

引用:
原帖由 smocat2003 於 2021-12-3 12:34 AM 發表

所以要有雙向政策,賺幾多交返80-90%稅出嚟
羊毛出在羊身上,到時只會再推高售價咋!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]