• 瀏覽: 27,186
  • 回覆: 144
+3
引用:
原帖由 檸樂 於 2021-12-2 12:23 PM 發表
其實係內部出文件個唔識寫,又估唔到會流出來,早兩日港大學生會都俾人話.都無D公關敏感.要係大陸搵食,大班有辦睇.
本來個勢都好,開頭只有廣東一帶的人識維他奶,去年搵左紅歌手做代言,到北方人都識,跟住今年再搵個明星做代言,應該好掂,點知一子錯,滿盤皆落索.
其實佢炒人道歉,都算做得啱,但係最錯一樣嘢,就係微博一個樣,facebook另一個樣, 道歉信只有簡體字版本。以前嘅救命招數,而家就變成催命。內地網民冇咁容易受你坤。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-12-2 12:26 PM 發表

其實佢炒人道歉,都算做得啱,但係最錯一樣嘢,就係微博一個樣,facebook另一個樣。 以前嘅救命招數,而家就變成催命。內地網民冇咁容易受你坤。
想食兩家茶禮,邊有咁易,根本大陸大把飲品可以飲,多你一個品牌唔多,鄭洲水災,超市D人都唔攞維記飲品就知.

維他奶半年利潤大瀉95% 內地業務急走樣 錄近3300萬經營虧損

抵死 !

引用:
原帖由 starr 於 2021-12-2 09:41 AM 發表
早前已發盈警的維他奶﹙0345﹚公布截至今年9月底止中期業績,股東應佔溢利3,280.4萬元,較去年同期賺6.71億元大瀉95%

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211125/540589759920082944280915.jpeg/KXHm1Fhmdn_yhZvyKcNAsNhuC23o77hkp70b4qe9G-I

期內,收入下跌18% ...
上年單嘢係七月至發生,仲有半年藍人有份幫襯,當然無咁傷啦,明年至真正見到業績升定跌呢。

一封信就玩謝你個企業,出信個條友應付最大責任。

請錯人,一人累全家!

開心晒

引用:
原帖由 starr 於 2021-12-2 09:41 AM 發表
早前已發盈警的維他奶﹙0345﹚公布截至今年9月底止中期業績,股東應佔溢利3,280.4萬元,較去年同期賺6.71億元大瀉95%

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211125/540589759920082944280915.jpeg/KXHm1Fhmdn_yhZvyKcNAsNhuC23o77hkp70b4qe9G-I

期內,收入下跌18% ...
大陸賣唔出,去晒hk做特價賣....之前維康$2一排, 生產額或多了但賣多輸多,好快汁得

全力罷買罷飲黃他媽的奶!

與有榮焉................

附件

Anson Lo.jpg(154.38 KB)

Anson Lo.jpg

幾時裁員?😋

我自今年7月起已經停止購買及飲用任何維他產品

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-12-2 10:59 AM 發表

要反中, 又想賺人仔, 邊有咁L著數?
正解

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-12-2 11:02 AM 發表

日本仔嗰次護盤應該輸唔少
哈哈!班傻仔仲話日本人大把錢護盤喎

引用:
原帖由 andyy85 於 2021-12-2 11:34 AM 發表

民你老母,本港收入按年升2%只係因為舊年疫情開始,今年係用舊年的低基數去計,有良知的市民都罷買曱甴奶啦,黃色經濟圈而家唔知仲有幾多間呢我支持繼續蝕住做的
心水清

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]