• 瀏覽: 33,179
  • 回覆: 200
+2
  (星島日報報道)有着「羽絨服界愛馬仕」之稱的加拿大鵝(Canada Goose)因規定「中國大陸門店不得退貨」,引發軒然大波!上海一名消

Canada Goose 都學懂本地化,因在加拿大,基本上是全何貨物都可以退,甚至有人買新衫穿完開 PARTY 後,拿去退錢都可以。

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1782690/即時-中國-加拿大鵝-拒退貨-約談後改口可退

消費者有 money back guarantee 係美國精神, 無得唔回水 

加拿大鵝

但中國刁民多,加拿大鵝此例一開,後患無窮。

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-12-2 09:35 AM 發表
North Face丶波司登等等都有得退,又吾怕"刁民"?
國家質檢總局查下,含氧量丶篷鬆度丶絨毛成份丶消毒,要佢下架好易。

這事要搞大它,
讓社會形成一個觀念: 穿加拿大鵝的人,是又傻又賤的傻子。

你就係刁民,唔好把中國人同你咁嘅刁民混為一談

想喺中國搵,公平對待係對中國人最基本嘅尊重,不然就滾回加拿大

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-12-2 09:35 AM 發表
呢D外國人先最叻,著完去玩即返去退貨

引用:
你嘅奴性非常之強 master 叫你做乜就做乜 唔好搞到自己成個salve德性

引用:
退出中國市場吖嘛,笨柒。

原來中國消費者💰多人傻...整個不公平條款 恰得就恰🤔

引用:
外國刁民仲多,通常去爬地,買件衫唔剪價錢牌,去完第二日退返錢大有人在

引用:
原帖由 k514 於 2021-12-2 10:12 發表

外國刁民仲多,通常去爬地,買件衫唔剪價錢牌,去完第二日退返錢大有人在
正名為cheap精。

鍵盤翻頁
左右