• 瀏覽: 10,070
  • 回覆: 24
日本前首相安倍晉三昨天向台灣智庫發表演說,聲言台灣有事等於日本及日美同盟有事,暗示中國大陸武力侵台,日本和美國不會袖手旁觀,呼籲北京不要誤判形勢,否則招致經濟自殺......

全文:https://orientaldaily.on.cc/cont ... /安倍晉三暗示--大陸倘攻台日美不袖手

中國大陸若對台灣動武,美國、日本若不袖手旁觀,又可以對中國有何辦法呢?若果有辦法,我相信美日兩國早已使用,無需等到現在。我想台灣都心知肚明。

若大陸攻台,我估尾日必定插手,如果唔係,大陸收復左台灣10世啦,使乜拖到衣家,拖足幾十年呢。

引用:
原帖由 求勝心切 於 2021-12-2 08:00 AM 發表
若大陸攻台,我估尾日必定插手,如果唔係,大陸收復左台灣10世啦,使乜拖到衣家,拖足幾十年呢。
所以大陸一直都強調台灣係中國嘅地方,你要推獨立就實打你,最近仲強調埋我哋呢一代要睇到統一,所以搞到你老美日成9日出嚟發嗡瘋,韓戰夠N國聯軍啦!結果你老美系咪又贏唔到要被迫簽停戰

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-12-2 06:41 AM 發表
日本前首相安倍晉三昨天向台灣智庫發表演說,聲言台灣有事等於日本及日美同盟有事,暗示中國大陸武力侵台,日本和美國不會袖手旁觀,呼籲北京不要誤判形勢,否則招致經濟自殺......

全文:https://orientaldaily.on.cc/content/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/odn-20211202-1202_00180_001/%E5%AE%89%E5%80%8D%E6%99%89%E4%B8%89%E6%9A%97%E7%A4%BA--%E5%A4%A7%E9%99%B8%E5%80%98%E6%94%BB%E5%8F%B0%E6%97%A5%E7%BE%8E%E4%B8%8D%E8%A2%96%E6%89%8B
到時一定吩咐日澳出兵,美軍做後勤。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-12-2 06:41 AM 發表

全文:https://orientaldaily.on.cc/content/%E5%85%A9%E5%B2%B8%E5%9C%8B%E9%9A%9B/odn-20211202-1202_00180_001/%E5%AE%89%E5%80%8D%E6%99%89%E4%B8%89%E6%9A%97%E7%A4%BA--%E5%A4%A7%E9%99%B8%E5%80%98%E6%94%BB%E5%8F%B0%E6%97%A5%E7%BE%8E%E4%B8%8D%E8%A2%96%E6%89%8B
一個二打六,基本噏乜都無用,隨非佢可再次登上首相職位啦。

引用:
原帖由 rayhome99 於 2021-12-2 12:49 PM 發表

到時一定吩咐日澳出兵,美軍做後勤。
乜咁大整古?

日本是否可以出兵,日本可以有自決權嗎?做美國的爛頭卒是必然的,不想做也要做,但美國有膽和中國大陸燒起這把火嗎?

引用:
原帖由 發財埋便 於 2021-12-2 01:13 PM 發表

一個二打六,基本噏乜都無用,隨非佢可再次登上首相職位啦。
就是不在其位才可以不負責任地說話

係至好,攻台日笨唔落場玩就死全家😂

日本可以點? 又想再做多次核爆國?

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-12-2 01:26 PM 發表
日本是否可以出兵,日本可以有自決權嗎?做美國的爛頭卒是必然的,不想做也要做,但美國有膽和中國大陸燒起這把火嗎?
曰笨最大作用係近,喺大陸攻台之前,急急腳偷入台灣救走尾國及台灣的重要人物及證據,然後逃出台灣。

中國的海軍還不夠大,夠大了攻台日本、美國就不敢插手了,安培也會閉嘴。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-12-2 02:49 PM 發表
中國的海軍還不夠大,夠大了攻台日本、美國就不敢插手了,安培也會閉嘴。
所以,2028年大陸整好d武器,全部準備好就會攤牌,遇日殺日,遇尾殺尾。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-12-2 02:49 PM 發表
主要係會影響經濟發展,打完經濟損失遠大過得益。

唔需要你暗示明示,中國收番灣灣,就預左白皮同白皮的狗會插手,中國都會做好呢個準備,到時你要插手,就預左你自己要放低隻手返去。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]