• 瀏覽: 23,219
  • 回覆: 182
+2
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-12-1 07:22 PM 發表
土星五型火箭的圖紙唔見咗, 真係人唔笑狗都吠, 咁重要的圖紙一定copy多幾份, 東南西北各放一份喇.
你信嗎?美國咁多陰謀論

引用:
原帖由 秋落 於 2021-12-1 07:38 PM 發表
俄羅斯吾供應引擎關鍵部件及中國稀土就要收皮。
美國火箭技術系吾夠俄佬泥,如夢初醒呀。仲以為美國系有最先進火箭技。甘太空站無左俄佬就要摺系甘解嘅。中國有自己火箭同太空站,真威威啦。今廁又要黃屍心碎啦。

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-12-1 07:14 PM 發表
美國太空科技公司SpaceX據報由於新一代火箭「星艦」計劃的火箭引擎研發工作遇挫折,公司或面臨破產危機。

美國太空科技公司SpaceX目前正開發新一代火箭「星艦」,計劃把人類送上太空、以至月球。

不過「星艦」核心引擎組件,近日傳出問題。多間傳媒引述,SpaceX創辦人馬斯克向員工發內部電郵報道,「星艦」的火箭引擎生產出現問題,馬斯克在電郵指出,引擎生產情況看來較數周前更差,也較原先匯報 ...
馬扁子🤔🤔

引用:
原帖由 夜來人 於 2021-12-1 07:54 PM 發表
咁好快賣資料比中俄,咁可能仲有少少錢玩吓
多舊魚,中俄有自己技術,使鬼要佢啲失敗作品。

Elon Musk唸兄弟詩, 原來要我地記得雷曼兄弟 
"本是同根生....."

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-12-1 07:38 PM 發表

美國發明 internet 嘅其中一個目的就係分散檔案,將資料存係不同地方,就係其中一個地方出事都唔會無晒啲資料。
所以佢話唔見咗,真係揾鬼信
鬼佬都信🤣🤣🤣

黃L快啲出嚟回應吓啦!

之前啲衞星都係咁射
都唔使用乜Q星艦火箭
唔明有乜關係…

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-12-1 08:28 PM 發表
唔怕.搵恆大老板接手
未接手前,自卑x已自爆咗

中國的長征-9火箭已在測試中, 呢支火箭係用來載中國人登陸月球, 到時美國仍在兜兜轉轉, 冇錢冇人才.

引用:
原帖由 supremeabc 於 2021-12-1 07:21 PM 發表

早就解釋過了 ! 話之前的技術和設計圖都遺失晒了 ! 仲話而家係要重新研究但spaceX就係搞唔掂 !
即係話美國再登月已經冇可能了 !
唔係呀嘛?遺失咗技術和設計圖??
你以為只係得幾張紙仔呀!咁大型嘅設計,啲資料可以放滿整座大廈架。

引用:
原帖由 Hugo238 於 2021-12-1 08:01 PM 發表
破產??
而家幾多人爭住想投資,i都排緊隊,elon musk因為估值未夠高唔肯受人玩,
你啲錢好快成為馬斯克啲錢。

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-12-1 07:14 PM 發表
美國太空科技公司SpaceX據報由於新一代火箭「星艦」計劃的火箭引擎研發工作遇挫折,公司或面臨破產危機。

美國太空科技公司SpaceX目前正開發新一代火箭「星艦」,計劃把人類送上太空、以至月球。

不過「星艦」核心引擎組件,近日傳出問題。多間傳媒引述,SpaceX創辦人馬斯克向員工發內部電郵報道,「星艦」的火箭引擎生產出現問題,馬斯克在電郵指出,引擎生產情況看來較數周前更差,也較原先匯報 ...
60年前啲物料同現今物料已經唔同晒,以前好難生產打造鈦金屬,依定周街刀係,現今鋁合金又平又輕,用返60年前啲設計🚀咪又重又貴搵自己笨

引用:
原帖由 benho118 於 2021-12-1 08:45 PM 發表

唔係呀嘛?遺失咗技術和設計圖??
你以為只係得幾張紙仔呀!咁大型嘅設計,啲資料可以放滿整座大廈架。
outdated無用啦,依家刀無人會用大笨鐘個原設計做鐘樓

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]