• 瀏覽: 23,248
  • 回覆: 182
+2
美國太空科技公司SpaceX據報由於新一代火箭「星艦」計劃的火箭引擎研發工作遇挫折,公司或面臨破產危機。

美國太空科技公司SpaceX目前正開發新一代火箭「星艦」,計劃把人類送上太空、以至月球。

不過「星艦」核心引擎組件,近日傳出問題。多間傳媒引述,SpaceX創辦人馬斯克向員工發內部電郵報道,「星艦」的火箭引擎生產出現問題,馬斯克在電郵指出,引擎生產情況看來較數周前更差,也較原先匯報的更嚴重,呼籲所有員工一起解決這場「災難」。

馬斯克指出,如果無法生產足夠可靠的火箭引擎,「星艦」將不能升空,也意味計劃以衛星群提供高速互聯網服務的「星鏈」項目受阻,指出公司在生產大量衛星方面投放龐大資金,如果公司無法在明年每兩周發射一次「星艦」,可能將面臨破產風險。

SpaceX未有回應有關報道,但馬斯克其後在社交平台表示,正在解決引擎生產問題,又稱如果全球經濟嚴重衰退,影響資金流動性,令公司損失數十億美元,公司仍然不太可能會破產、但也不是不可能。

咁就真係唔明: 點解有 60年前已經咁 "成功" 既土星火箭唔用, 要重新砌個會拖冧成個計劃兼執笠既新野?

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/world/61a753a1c652e98f1eaa46d6/據報SpaceX新一代火箭引擎研發受挫-公司或面臨破產危機

馬生咁有錢  點會破產呀

燒錢遊戲

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-12-1 07:14 PM 發表
美國太空科技公司SpaceX據報由於新一代火箭「星艦」計劃的火箭引擎研發工作遇挫折,公司或面臨破產危機。

美國太空科技公司SpaceX目前正開發新一代火箭「星艦」,計劃把人類送上太空、以至月球。

不過「星艦」核心引擎組件,近日傳出問題。多間傳媒引述,SpaceX創辦人馬斯克向員工發內部電郵報道,「星艦」的火箭引擎生產出現問題,馬斯克在電郵指出,引擎生產情況看來較數周前更差,也較原先匯報 ...
早就解釋過了 ! 話之前的技術和設計圖都遺失晒了 ! 仲話而家係要重新研究但spaceX就係搞唔掂 !
即係話美國再登月已經冇可能了 !

土星五型火箭的圖紙唔見咗, 真係人唔笑狗都吠, 咁重要的圖紙一定copy多幾份, 東南西北各放一份喇.

實情係當年的土星五型火箭都係唔夠力送3個太空人上月球, 只係載住3個太空人在地球上方兜圈, 兜咗一個星期就返回地球, 扮係登陸月球, 當年冇一個國家有能力踢爆美國登月係造假, 中國的嫦娥五號帶回的月球石, 就一嘢踢爆美國當年的月球石係流嘢.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-12-1 07:22 PM 發表
土星五型火箭的圖紙唔見咗, 真係人唔笑狗都吠, 咁重要的圖紙一定copy多幾份, 東南西北各放一份喇.
美國發明 internet 嘅其中一個目的就係分散檔案,將資料存係不同地方,就係其中一個地方出事都唔會無晒啲資料。
所以佢話唔見咗,真係揾鬼信

俄羅斯吾供應引擎關鍵部件及中國稀土就要收皮。

依啲掠水計劃,掠完就收皮喇

引用:
原帖由 Elvis1006 於 2021-12-1 07:16 PM 發表
馬生咁有錢  點會破產呀
公司破產啫,馬生冇話自己破產

咁好快賣資料比中俄,咁可能仲有少少錢玩吓

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-12-1 19:22 發表
鬼咩!美國佬臨瞓又中國,瞓醒又中國,食飯、開會又中國,自己啲野揼9咗去邊同老豆姓乜都唔9記得喇!

破產??
而家幾多人爭住想投資,i都排緊隊,elon musk因為估值未夠高唔肯受人玩,

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-12-1 07:14 PM 發表

不過「星艦」核心引擎組件,近日傳出問題。多間傳媒引述,SpaceX創辦人馬斯克向員工發內部電郵報道,「星艦」的火箭引擎生產出現問題,馬斯克在電郵指出,引擎生產情況看來較數周前更差,也較原先匯報 ...
唔整個眾籌項目,再加一啲突發事件,又點可以令一大班人比錢佢洗呢

咁就唔好shoot so high. 一次載百人仲要幾個月旅程。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]