• 瀏覽: 19,540
  • 回覆: 93
  • 追帖: 1
+7
呢種水平,真係垃圾妓者。
本身呢種藥咁貴係因為只係醫罕見病。
成個成本攤出嚟就梗係貴。
落嘅咁嘅標題真係低能到無朋友。

去年,一款治療罕見病脊髓肌肉萎縮症(SMA)的特效藥Nusinersen(內地譯:諾西那生鈉)注射液引起內地網民關注,該藥在內地一針賣70萬人民幣(下同.約合78萬港元),在澳洲卻只需41澳元(約合228港元),有「天價特效藥」之稱。該病患者是需要終生打針治療,因此處境更加艱難。
內地傳媒《八點健聞》周二(30日)報道引述消息稱,國家醫保對該藥進口已談判成功,年治療費用很可能是30萬元以下的「地板價」。

報道指,與Nusinersen一同談判成功的藥物,還有日本武田藥業一款年費用百萬的法布雷用藥「阿加糖酶α注射用濃溶液」,以及另外至少3款罕見病用藥。據知情人士透露,上述兩款原先治療費用百萬元級別的高值藥,都降到了「地板價」。
報道提到,此次國家醫保談判前,多位行業人士透露,國家醫保局針對「天價藥」有一條「50萬不談,30萬不進」的不成文規定。這意味着,進入國家醫保目錄的產品,年治療費用很可能都在30萬元以下。

Nusinersen注射液在內地一針要價高達70萬人民幣。(網上圖片)

據國家醫保局9月答覆全國政協委員提案中所說,此前已有40多種罕見病用藥納入醫保。但還從來沒有一款高值罕見病藥(年治療花費皆超過百萬元且需要患者終身使用的藥物)進入過醫保目錄。
「天價特效藥」Nusinersen去年引起網民關注,時年8月6日,藥企渤健生物科技(上海)有限公司回應稱,諾西那生鈉注射液在中國屬自費藥物,在澳洲則被納入藥品福利計劃,澳洲政府採購單支價格為11萬澳元(約合61萬港元),41澳元是患者自付費用。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/706611/澳洲賣200元特效藥內地要70萬-內媒-醫保談判成功有望降至30萬

10年前在舊公司秘書為老闆
分葯去一格格盒仔
有隻特效胃葯港幣 10元左右
有跟車哥哥在孟加拉
同名葯廠只用港幣5角

嘩!偉大的中國,人民可以俾高價,勁

睇唔明...
一時話澳洲賣228元, 
Nusinersen(內地譯:諾西那生鈉)注射液引起內地網民關注,該藥在內地一針賣70萬人民幣(下同.約合78萬港元),在澳洲卻只需41澳元(約合228港元)

一時又話澳洲賣11 萬澳元????
Nusinersen去年引起網民關注,時年8月6日,藥企渤健生物科技(上海)有限公司回應稱,諾西那生鈉注射液在中國屬自費藥物,在澳洲則被納入藥品福利計劃,澳洲政府採購單支價格為11萬澳元(約合61萬港元),41澳元是患者自付費用。

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-12-1 01:00 PM 發表
睇唔明...
一時話澳洲賣228元, 
Nusinersen(內地譯:諾西那生鈉)注射液引起內地網民關注,該藥在內地一針賣70萬人民幣(下同.約合78萬港元),在澳洲卻只需41澳元(約合228港元)

一時又話澳洲賣11 萬澳元????
Nusinersen去年引起網民關注,時年8月6日,藥企渤健生物科技(上海)有限公司回應稱,諾西那生鈉注射 ...
睇唔明先正常
一個原價一個補貼價,妓者有心玩混淆,咁都睇得明而且認同嘅,智商應同陳梓維有得揮

真係報紙靠得住,野豬都去你屋企住呀!七十萬乜嘢紙呀?買得起嚟用果d人都好有偈啦。唔洗甘擔心。

簡單講,即係澳洲政府肯保貼大部分$,大6吾肯攞

引用:
原帖由 廿一號 於 2021-12-1 01:07 PM 發表

睇唔明先正常
一個原價一個補貼價,妓者有心玩混淆,咁都睇得明而且認同嘅,智商應同陳梓維有得揮
所以現在之全霉真係信唔過!
斷章取義,歪曲事實以達政治目的。

引用:
原帖由 chargeurs 於 2021-12-1 12:02 PM 發表
10年前在舊公司秘書為老闆
分葯去一格格盒仔
有隻特效胃葯港幣 10元左右
有跟車哥哥在孟加拉
同名葯廠只用港幣5角
果D係老翻

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-12-1 01:15 PM 發表
🤔隻藥澳洲生產?

澳洲政府望住間藥商:咁你減唔減比我?

澳洲藥商:…….

中國政府望住間藥商:減唔減價比我?

澳洲藥商:減你老味!出口價一向係天價吧!

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-12-1 01:24 PM 發表

🤔隻藥澳洲生產?

澳洲政府望住間藥商:咁你減唔減比我?

澳洲藥商:…….

中國政府望住間藥商:減唔減價比我?

澳洲藥商:減你老味!出口價一向係天價吧!
人地文中已講左澳洲政府俾左大部分錢

Nusinersen的建議售價是一劑125,000美元,治療的總和花費在第一年為750,000美元,接下來每年為375,000美元.
https://zh.wikipedia.org/wiki/Nusinersen

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-12-1 13:15 發表
尼隻藥, 用左係咪同正常人一樣先,
如果只係舒緩, 叫佢收檔啦...
大佬要終生打尼隻藥喎...
李十X 都嫌貴啦...
有尼D 病, 得罪講句...
安樂死好過...
除左要比貴價藥, 日常不能自理...
真係

提示: 違規內容已被屏蔽
澳洲收幾多稅先。又唔諩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]