• 瀏覽: 2,518
  • 回覆: 15
+4
廣西南寧一名外賣員近期成為網絡熱話,皆因他除了外賣員的身份外,還家有3棟樓,價值2000多萬(人民幣.下同)。明明可靠收租過日子,但他仍堅持送外賣,靠着這份工作,曾經在家頹廢數年的他成功改變他人對其「好吃懶做」的看法。

有工作做,服務社會.....
總好過做二世祖......
有工作做,便覺得自己有價值,對社會有用........心裡是開心的.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/大國小事/705347/擁3房價值逾2千萬仍送外賣-廣西漢不靠收租改變-好吃懶做-形象

呢個就是躺得太平嘅反彈,技癢也。

工作,好過做二世祖

出埋d新聞都係叫人唔好躺平啫睇得明既

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2021-12-1 09:31 AM 發表
廣西南寧一名外賣員近期成為網絡熱話,皆因他除了外賣員的身份外,還家有3棟樓,價值2000多萬(人民幣.下同)。明明可靠收租過日子,但他仍堅持送外賣,靠着這份工作,曾經在家頹廢數年的他成功改變他人對其「好吃懶做」的看法。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211126/540930860480729088218563.jpeg/SbCNuihXgSMZZ4qNqB3sCvcMmb8yR-9QVeZpEFXmaRA?v=w1280r16_9 ...
good, 香港D廢青學吓人啦.

引用:
原帖由 woody666 於 2021-12-1 07:39 PM 發表

good, 香港D廢青學吓人啦.
後生仔就應該努力奮鬥,

到老左
想做都冇體力做。

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-12-1 07:59 PM 發表

後生仔就應該努力奮鬥,

到老左
想做都冇體力做。
所以反修例活動因打砸燒搶被捕都係後生仔

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-12-1 08:03 PM 發表

所以反修例活動因打砸燒搶被捕都係後生仔
呢啲全部都係廢物,寄生蟲,香港獨有既漢奸

做人要勤奮,不可「躺平」度日。

可以買當地出的寶駿開白牌車嘛 29637502.jpeg (458.74 KB)

我公司喺大陸某二線大城市有分公司,有個司機哥哥,一個月人工幾千蚊,唔講唔知原來佢可能係公司最有錢嘅,佢係城中村農民,屋企分咗五六伙樓,佢根本生活無憂,出嚟做司機只係解吓悶啫

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2021-12-1 08:47 PM 發表
我公司喺大陸某二線大城市有分公司,有個司機哥哥,一個月人工幾千蚊,唔講唔知原來佢可能係公司最有錢嘅,佢係城中村農民,屋企分咗五六伙樓,佢根本生活無憂,出嚟做司機只係解吓悶啫
開白牌車在車站旁拉客

引用:
原帖由 虎影俠 於 2021-12-1 07:34 PM 發表
出埋d新聞都係叫人唔好躺平啫睇得明既
可以買當地出的拖頭做生意

老豆剩落??

家有3棟樓,價值2000多萬.......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]