• 瀏覽: 4,541
  • 回覆: 9

引用:
原帖由 oxygen_5mins 於 2021-11-30 07:50 PM 發表
輕鐵元朗站總站上車,一個個全部企門口,明明車相裡面好多位,點解D人咁自私?

高尚港人特性,學生尤甚,可能這是表達自由民主,追求公義的表現,港人連小小公德心都欠缺,卻妄想搞革命,古語有云修身齊家治國平天下,修養品性都做不到呀

引用:
原帖由 oxygen_5mins 於 2021-11-30 19:50 發表
所以應該要拆走門口條柱
依家新買列車都已經取消近車門條柱

引用:
原帖由 oxygen_5mins 於 2021-11-30 07:50 PM 發表
按博弈論,
A. 個人最大收益的迭擇是我不合作(企係門口)時,別人合作(企入車廂),我只要行二步容易落車。

B. 個人最小收益的迭擇是我合作(企入車廂)吋,別人不合作(企係門口),我要行多幾步難落車。

C. 集體最大收益的選擇是大家都合作時(企入車廂),大家雖然都要行多幾步,但容易落車。

D. 集體最小收益的選擇是大家都不合作時(企係門口),雖然只行二步但難落車。

所以當看到一堆人都企係門口,如果自己退讓,就是自己最差選擇(B),便會努力爭取至對個人稍好的選擇(D, 攬炒)。

這其實是個人理性Vs集體理性的博弈罷了。

就係門口條柱女好唔滿意我要上車,我就同佢講,你睇裡面好寬敞,點解唔行入?佢話「大把人都係咁」,我都O曬嘴,真係個個都係咁,我回一句「咁係你哋有問題囉」,佢話「成車人有問題、得你無問題」。真係成班人無一個出聲㗎!

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-12-1 06:41 AM 發表

按博弈論,
A. 個人最大收益的迭擇是我不合作(企係門口)時,別人合作(企入車廂),我只要行二步容易落車。

B. 個人最小收益的迭擇是我合作(企入車廂)吋,別人不合作(企係門口),我要行多幾步難落車。

C. 集體最大收益的選擇是大家都合作時(企入車廂),大家雖然都要行多幾步,但容易落車。

D. 集體最小收益的選擇是大家都不合作時(企係門口),雖然只行二步但難落車。

所以當看到一堆人都企係 ...
我影相放上網算唔算係D呢😂。我絕對唔選B,唔知閣下會點做?

引用:
原帖由 oxygen_5mins 於 2021-12-1 12:00 發表
 就係門口條柱女好唔滿意我要上車,我就同佢講,你睇裡面好寬敞,點解唔行入?佢話「大把人都係咁」,我都O曬嘴,真係個個都係咁,我回一句「咁係你哋有問題囉」,佢話「成車人有問題、得你無問題」。真係成班人無一個出聲㗎!
所以依家啲新車全部取消晒門口條柱
舊車都應該係要拆左條柱

引用:
原帖由 oxygen_5mins 於 2021-12-1 12:04 PM 發表

我影相放上網算唔算係D呢😂。我絕對唔選B,唔知閣下會點做?
我想指出的是企門口或企入車廂都有合乎不同邏輯的理性利益思考。我們遇到的問題只是用何方法要把人們從個人理性引導去集體理性,例如用紅色閃燈照射門口讓人站在那兒不舒服,當他們感到個人理性的選擇成本太大,便會選擇集體理性了。

「公德心」尼三個字已經喺課本刪除左,而家課本只有教自由、加油

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]