• 瀏覽: 10,729
  • 回覆: 29
+3
引用:
原帖由 jimsonweed 於 2021-12-1 06:24 PM 發表
美國夠能膽干預咩!鳩縮同狗噏就有!連金三胖同阿富汗都搞唔到嘅鳩噏國家,夠膽面對中國咩?仲有灰熊都虎視眈眈住老美,睇下幾時可以執死雞稱霸宇宙。
又唔好咁講。若果大陸打台灣係1對1,尾國唔出手既話,大陸打左10世啦,就係因為驚尾國真係插手,所以先拖咁多年咋。

引用:
原帖由 求勝心切 於 2021-12-1 11:25 PM 發表

又唔好咁講。若果大陸打台灣係1對1,尾國唔出手既話,大陸打左10世啦,就係因為驚尾國真係插手,所以先拖咁多年咋。
我諗大陸唔係怕美國介入,而係極唔想武統,因為全世界最想大陸打台灣嘅就係美國,會中正下懷。而且t美國從來都係發戰爭死災難財啦!

中共出兵就中計,根本唔需要打,只要幣統,人仔新台幣一對一,發護照和身分證比台灣同胞,已經變相統一

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-12-1 05:58 PM 發表

如果真係中國有機會統一咗, 中國勢頭會更厲害, 日本美國會如芒刺背.  到時打又死唔打又死.
美國點會死?連咁近既印度都未死啦,係日本會驚啲就真,美國可能仲叫好就真,因為有晒藉口去制裁中國喎,而且日本狗肯定會更加聽話添。

引用:
原帖由 momotsang 於 2021-12-2 10:14 PM 發表
中共出兵就中計,根本唔需要打,只要幣統,人仔新台幣一對一,發護照和身分證比台灣同胞,已經變相統一
台灣有幾佰萬死硬派,呢招最多係攪到分化作用吧,未至於可以達至統一呢。

唔使專家都知啦.

中國只等老美跟俄火併先。

其實最好方法俄租幾艘核潛,比老共出海訪問老美。

引用:
原帖由 momotsang 於 2021-12-2 10:14 PM 發表
有軍,才有政,才有法,才有商。一日老解未駐呆灣,呆灣仔都唔會屈服。淨係俾錢呆仔無用,佢地只會將d錢進貢哂俾尾角佬。

引用:
原帖由 求勝心切 於 2021-12-1 11:25 PM 發表

中國唔打台灣,因為根本無需要,過多10年,gdp同科技都超過美國,台灣就自動跪

引用:

1950年已派兵打過,不過失敗告終,可搜尋古寧頭戰役。其後本欲調集大軍強攻,最後因韓戰爆發,部隊急調朝鮮戰場被迫擱置。

引用:
原帖由 蛤蟆王子 於 2021-12-29 10:21 PM 發表

1950年已派兵打過,不過失敗告終,可搜尋古寧頭戰役。其後本欲調集大軍強攻,最後因韓戰爆發,部隊急調朝鮮戰場被迫擱置。
以前大陸的水兵就是水,單打獨鬥亦收不台灣,更何況如果老美見到台灣形勢不對路亦會出手幫台

今時唔同往日,大陸現在銳意發展海軍,先進戰艦大幅增加,加上南海吹沙填島,已逐漸具備武統台灣的條件。至於外力介入,應該亦早在計算內。

現在未係戰略覆卓期, 萬事要穩。

想下真好笑,話台積電和外資強力投資台灣,因有最先進晶片生產,中不敢對其下手,咁美國夠先進夠強大啦,殺到來中咪又係打完先講,為主權之下台如迫中出手,不論那國插手,全台變廢墟歸零是最終戰略。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]