• 瀏覽: 9,159
  • 回覆: 99

政府要求所有進入食肆、戲院及健身中心等埸所的人士,下月9日起必須掃「安心出行」場所二維碼。平機會主席朱敏健表示,已向政策局反映關注長者、視障人士及低收入人士團體的意見,又指若技術上可行,應考慮以八達通代替「安心出行」。

朱敏健表示,就「安心出行」日後將於多類地點強制使用,平機會已以書面向部分政策局反映關注長者、視障人士及低收入人士團體的意見。他又指,當中的意見包括不論視障人士是否擁有手機,在使用「安心出行」時亦有困難。由於他們看不見二維碼的位置,因此建議能否採用凸字或聲控等,便利視障人士方式。

他又指,視障人士、長者或低收入人士可能未擁有手提電話,希望能否考慮豁免,但若以填紙方式,現時則需要剔上被豁免原因,例如是未滿12歲或傷殘等。他指,有意見認為要求填寫的資料過量,建議不需填寫豁免類別,並指平機會認為只要並列有關豁免原因已達到表格目的。他亦提到,若技術上可行,能否以八達通代替「安心出行」。

科技一日千里,香港政府可以研究多方面技術,去幫忙有困難人士。

新聞來源連結:

https://hd.stheadline.com/news/r ... 士等用-安心出行-有困難-倡八達通代替

金融市場只有盜賊,一定唔會有好人,好人一定係騙子。
咁點解用8達通又冇問題???
睇到部機+邊張卡咩???

佢一樣要搵人幫架.....用8達通就睇到野呀on 9

應該 接受 個人八達通,普通租賃版就唔接受

其實方法有好多種嘅! 只係有關方面,肯唔肯去推行同實施嗻?

先頭食晏見到兩個超過80歲嘅老人家手震震用手機掃安心, 反而見好多後生仔女排隊填紙仔

引用:
原帖由 RealPpl 於 2021-11-30 03:50 PM 發表
應該 接受 個人八達通,普通租賃版就唔接受
全民用八達通應該都係一個可行方法..
但點解而家買兩部電話就可以接受.. 但租賃版八達通就唔接受呢

引用:
原帖由 日行千里 於 2021-11-30 03:46 PM 發表
https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20211130/_2021113013023636780.jpg
政府要求所有進入食肆、戲院及健身中心等埸所的人士,下月9日起必須掃「安心出行」場所二維碼。平機會主席朱敏健表示,已向政策局反映關注長者、視障人士及低收入人士團體的意見,又指若技術上可行,應考慮以八達通代替「安心出行」。

朱敏 ...
什麼都不做

用八達通唔見左錢係咪平機會賠呀?

the phone read the QR code, not the person.

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-11-30 03:53 PM 發表
先頭食晏見到兩個超過80歲嘅老人家手震震用手機掃安心, 反而見好多後生仔女排隊填紙仔

而家黃人曱甴去醫院,咪又係要用安心出行

引用:
原帖由 日行千里 於 2021-11-30 03:46 PM 發表
https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20211130/_2021113013023636780.jpg

朱敏 ...
一早講左, 所有用唔到智能電話既人, 可以做一張二維碼身份資料卡
由對方去掃佢個二維碼, 咪搞掂囉

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-11-30 03:47 PM 發表
咁點解用8達通又冇問題???
睇到部機+邊張卡咩???

佢一樣要搵人幫架.....用8達通就睇到野呀on 9
你都幾風趣,睇到我笑左出來,
講真唔好話盲既睇唔到, 有D地方, 我明明對住個碼掃左幾次都load唔到,
其實如果可以用8達通代替安心出行, 又真係方便好多,
可以考慮係安心出行個app度入張8達通個號碼落去, 就可以把8達通同安心出行app綁定,
到時唔單只出入場所, 就算搭車行程都可以紀錄, 更加安心啦.

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-11-30 04:07 PM 發表

你都幾風趣,睇到我笑左出來,
講真唔好話盲既睇唔到, 有D地方, 我明明對住個碼掃左幾次都load唔到,
其實如果可以用8達通代替安心出行, 又真係方便好多,
可以考慮係安心出行個app度入張8達通個號碼落去, 就可以把8達通同安心出行app綁定,
到時唔單只出入場所, 就算搭車行程都可以紀錄, 更加安心啦.
搵到部機先吹啦
就係有條扮盲坐巴士比我踢爆過......

架架巴士(就算同公司)部8達通都唔同位lor......佢睇唔到點do
我西d.....用部收錢扮, 黎幫佢do呃錢又點處理

引用:
原帖由 waycome 於 2021-11-30 03:59 PM 發表

全民用八達通應該都係一個可行方法..
但點解而家買兩部電話就可以接受.. 但租賃版八達通就唔接受呢
佢意思大概係租用版冇實名卦。
全民八達通係可行方案,每個身分證只能一張,同身分證捆綁,好處係可以杜除乘車優惠被濫用,一到登陸嗰日咩都唔使做,自動扣減車資,又可以在派錢同福利時免除申請及填表等大量人手,自動發放。

但八仔本身係廿幾年前產品,本身容量細,好似只能儲存資料,呢個可以從查詢使用餘額,或者轉車時不能超過十筆交易可以睇出。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]