• 瀏覽: 19,954
  • 回覆: 142
+3
引用:
原帖由 adolfchan-417 於 30-11-2021 03:44 PM 發表

任職逾25年的前助理稅務主任因年初查詢簽署公務員效忠聲明的必要性及違反聲明的定義後,遭公務員事務局勒令退休。前助理稅務主任昨入稟高等法院提出司法覆核,要求法庭推翻局方勒令退休決定,並以口頭聆訊方式處理司法覆核許可申請。

申請方為前助理稅務主任王秋明,答辯方為公務員事務局局長。入稟狀指申請人自1996年起任職稅務局逾25年,今年10月25日遭強制退休。今年1月15日公務員事務局發出通告,公布為去 ...
做左25年仍然只係助理稅務主任,段估學歷唔高
1996年入職,係長俸制
而做左咁耐,估計己接近頂薪點,即超過三萬元,出去私人機構一定搵唔返
咁大個人,仲要玩野,冇得救

要你一月廿八日交你就八月中先交咁都唔明!

黑衣人圍稅務大樓的風光日子不再

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-11-30 03:44 PM 發表

任職逾25年的前助理稅務主任因年初查詢簽署公務員效忠聲明的必要性及違反聲明的定義後,遭公務員事務局勒令退休。前助理稅務主任昨入稟高等法院提出司法覆核,要求法庭推翻局方勒令退休決定,並以口頭聆訊方式處理司法覆核許可申請。

申請方為前助理稅務主任王秋明,答辯方為公務員事務局局長。入稟狀指申請人自1996年起任職稅務局逾25年,今年10月25日遭強制退休。今年1月15日公務員事務局發出通告,公布為去 ...
證明香港政府炒一個主任都冇能力,唔公務員改革,香港繼續食屎。

咁變咗直接炒柒佢囉!

當年唔同果隻強姦警甴一齊移民

今年1月15日公務員事務局發出通告,公布為去年7月1日之前受聘的公務員須簽署聲明。稅務局同月28日要求申請人呈交已簽署聲明,申請人近1個月後向稅務局提問效忠聲明的必要性及違反聲明的定義。

經一連串交涉後,8月6日事件轉介至公務員事務局局長,諮詢公務員敍用委員會意見後,於同月30日決定基於公眾利益指示申請人退休。申請人在此之前曾於同月12日簽妥聲明呈交局方

一月廿八日前叫你簽,你就搞搞震,遲成半年先肯簽
家陣係勒令退休唔使炒仲唔滿足

懶死!

引用:
原帖由 ken2431 於 2021-11-30 04:56 PM 發表
應該炒Q佢,俾佢退休益咗佢有長糧食!
滅德拳真係冇屎用

引用:
原帖由 ckwarthur 於 30-11-2021 05:14 PM 發表
要你一月廿八日交你就八月中先交咁都唔明!
年初時以為自己好威,仲企到最前,成班嘍囉吶喊助威,黃媒記者日日吹捧佢
到八月時,擰轉頭睇下,原來後面班啦啦隊已潛哂水,去哂英、美、澳、台,得自己一條友,同阿爺單打獨鬥

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-11-30 03:49 PM 發表
依家香港政府做嘢真係好挾硬
好似唔多再講程序正義
睇怕條友提覆核都係凍過水
對付黃畜要夠強硬。

唔效忠共產黨
難道要效忠英美?

死甲甴跌咗落地要攞番喳沙,唔順政府就咪出政府糧

呢條友睇怕都係中學畢業入職,做咗25年都係呢個入職位,助理係最底職級,就算而家起薪只係萬零蚊,做成25年都未升過職就知呢條友乜嘢料啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]