• 瀏覽: 15,114
  • 回覆: 180
+2
政府谷針唔想浪費疫苗,用方法強迫人去打針,限制你自由為名去打針

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-11-30 01:34 PM 發表

「日後長者見孫仔就要打針」,未必符合人情。
呢句真係十足西方人嘅思維,完全只顧個人私慾,但就唔會理會後果。
試問點解有咁要求呀,咪就係為咗保障人嘅生命安全囉。
如果因為無打針而感染咗新冠,無論對長者又好,孫仔又好,都存在風險。如果因為見一見而令其中一方感染新冠而病亡,另一方又會點諗呢?唔好話個孫仔傳染俾個長者會令長者生命有危險,反過來都會係一樣嘅,因為無打針受到感染嘅風險會更高。莫非因為 ...
即係唔打針就要以後日日面壁!?
會唔會好似歐洲咁連門口都唔俾出!?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-11-30 12:58 PM 發表
有傳為推高新冠疫苗接種率,港府正研究擴大「疫苗氣泡」至所有食肆及表列場所的可行性,即考慮要求食肆、健身室、戲院等顧客最少........

「抗疫」與「人權」之爭,近兩年來沒完沒了。何者重要,仍無定論。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211130/mobile/bkn-20211130094208689-1130_00822_001.html
食屎啦學者,而家學西方政策又唔L滿意,用中國政策又唔滿意,返象牙塔啦

引用:
原帖由 剎華 於 2021-11-30 02:57 PM 發表

科興@_@對外國野無麥信心~~~但針紙個名叫咩福來咩爾?係譯名?
克爾來福

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-11-30 12:58 PM 發表
有傳為推高新冠疫苗接種率,港府正研究擴大「疫苗氣泡」至所有食肆及表列場所的可行性,即考慮要求食肆、健身室、戲院等顧客最少........

「抗疫」與「人權」之爭,近兩年來沒完沒了。何者重要,仍無定論。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211130/mobile/bkn-20211130094208689-1130_00822_001.html
on9, 垃圾, 廢話.
個個係香港出世既人, 基本都會打某D防疫針架啦.

谷乜9 全港剩低3成未打既人 根本唔使返工返學
日日係屋企 出面係點都唔關佢哋事

一針都未打 因為一早遇左會無止境咁打落去 一係就舊針冇效。
未通關唔會打任何針. 香港打針基本上係多9魚. 封左非洲d關好過

今次學者就有違國際標準,抗疫失敗係咪佢揹起條數?

谷完針, 跟住通關, 冇問題.
問題係, 谷完針, 都冇得通關, 揾9笨.
澳門邊使咁谷針, 咪一樣可以通關

講自由就去英國啦!🤭

如果D老人家怕打疫苗,都冇得say no?
香港係呢班老人家建設而成,而家老左要受苦?有冇天理?

引用:

新聞來源連結:
睇標題都估到係東方 🤣🤣🤣

引用:

新聞來源連結:
或你老母
咁到底係有定無違反人權呀?
諗清楚再出嚟鳩噏啦

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-11-30 03:02 PM 發表

學者覺得,市民嘅所謂嘅“豉油”重要過生命
說實在,八、九十歲的長者真的很難迫他們去打針,就算怎樣為難他們,他們也極可能不會打針,所以政府是否可以尋找一些不用這些長者打針而又能防疫的方法!?
當然,我沒說過打針沒用,只是用到連飯也不准吃來威脅長者接種,萬一有長者真的接種後身亡或出現嚴重副作用,又由誰去負責!?
很多人都說長者不接種疫苗不負責任,責罵他們不為其他人設想,但想深一層,又有誰會去替這些長者設想過,為了某些人可以通關,就得讓長者冒風險接種疫苗!?
而請問這裡每一位留過言的,有誰可以說接種疫苗是百分百安全!?又有誰敢說讓一位年過八、九十歲的長者接種疫苗沒有風險!?
政府每天都將長者視為通關不成的罪人,對他們又是否公平!?說一句打針很容易,但若能站於長者的角度看一看,就知道打針,其實對他說來說,並不是一個容易下的決定。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]