• 瀏覽: 5,728
  • 回覆: 68
+2
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-11-30 12:36 PM 發表

我唔熟軍事, 不過由中國沿海省份到台灣東岸, 大約只是300公里
J16及J20, 作戰半徑達1800至2000公里, 巡航更達至3000至5000公里,

點解要派航母去台灣東外海? 老美航母如果到達台灣東外海1000公里(艦載機作戰半徑), 中程飛彈已搞掂佢
而家唔係打擂台, 老美出航母, 中國就要出航母呀
阻擋威懾,
中國不想和美國開戰,美國也不想,但美國很可能會來挑釁。
如果美國艦隊開到台灣東岸300公里處,中國打不打? 不打美軍有可能上岸,而且艦載機可能起飛到台島上空來攪局。
但打第一槍等于跟美國宣戰。
所以,派遣航母艦隊到台東外海,阻擋“可能來的美軍艦隊”,就是最好選擇。
看到中國航母艦隊阻擋,美國也不想開第一槍的,東風導彈在等待着,就只能停止前進。
另外,從台灣東海起飛的艦載機,能就近攻擊台灣東岸的軍事設備。

咁又會唔會暗中幫金仔整返㗎玩吓咁呢?

兩岸太近跟本不用潛水艇,
擺明是尾國挑釁抄作。
單是中國經濟封鎖就足夠統一台灣。

引用:
原帖由 威廉PO 於 2021-11-30 08:08 AM 發表
兩岸太近了。。。單係陸上發射火箭導彈,台灣已經受不了。何來咩潛艦大作戰,想多了吧!這是美國找替死鬼,係前線代為巡邏賣命,讓美軍可以縮在背後,不用正面和中國衝突。。。🙃
唔係呀,集潛艇係俾蔡英文同嗰班民進黨高層走佬用嘅,因為一旦武統,嗰班人一定要率先著草。
如果用飛機,可能機場都俾解放軍嘅導彈摧毀咗飛唔到,用普通船艦又會被攔截到,現在唯有潛艇可以秘密咁潛逃了。

呆蛙的錢齊齊搵,呢次老美唔獨食哇😂😂

引用:
原帖由 威廉PO 於 2021-11-30 08:08 AM 發表
兩岸太近了。。。單係陸上發射火箭導彈,台灣已經受不了。何來咩潛艦大作戰,想多了吧!這是美國找替死鬼,係前線代為巡邏賣命,讓美軍可以縮在背後,不用正面和中國衝突。。。🙃
台灣架潛艦唔係用泥作戰
係開打時用泥走佬用既!

飛機都係至多賣F16, 咁睇怕潛艇都係鸚鵡螺或者長尾鮫咁上下技術.

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-11-30 02:47 PM 發表
飛機都係至多賣F16, 咁睇怕潛艇都係鸚鵡螺或者長尾鮫咁上下技術.
但價錢就核潛艇技術價錢

引用:
原帖由 ccbboc 於 2021-11-30 07:52 AM 發表
外電指台灣獲美英等至少7國暗中協助打造潛艇外電報道,台灣在美英等7國暗中提供技術、零件及人才協助下,正打造自己的潛艇。路透

https://stream.881903.com/public/1c2ee27286930b4654b8ea5136520b5e/2021/11/7975bac6f4805b199eba1ad79c54b507.jpg

美國技術???係咪南海自抄撞山果隻技術

...
要賣幾多菠籮

又如何?

潛艇有鬼用咩
都用唔到嚟反攻大陸
起多多都係嘥錢

引用:
原帖由 明日純情的馬 於 2021-11-30 07:59 AM 發表
美國佬不停放假信息刺激解放軍出手武統。
共產黨先無咁蠢上當。
中方只要放風話
考慮在三個月內採取較確切的統台行動,不會排除任何可行的行動
同時間適當地調動軍備
相信到時台灣自然雞飛佝走,分分鐘不戰而勝

七國協助,還是七國各有各爭生意?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]