• 瀏覽: 61,764
  • 回覆: 579
  • 追帖: 2
+10
公立醫院,係咁上下。

引用:
原帖由 stman919 於 29/11/2021 19:25 發表

又話有D保險好好可包埋大陸就醫,上得去住自己要知情況
相信佢冇買保險。

如果留在廣州醫可能唔洗死

而他手持的廣州醫院的出院紀錄註明他病情危重,隨時可出現肝昏迷、意識障礙、呼吸及心跳停頓。
公道啲講句,大陸醫生都寫到佢隨時會死咁,仲放佢出院,大陸醫生先最大責任。不過你要死又唔比你死咩!

引用:
原帖由 花生之友 於 2021-11-29 07:31 PM 發表
而他手持的廣州醫院的出院紀錄註明他病情危重,隨時可出現肝昏迷、意識障礙、呼吸及心跳停頓。
公道啲講句,大陸醫生都寫到佢隨時會死咁,仲放佢出院,大陸醫生先最大責任。不過你要死又唔比你死咩!
自己簽份紙就可以出院 香港都得 簽咗出事就唔關醫院事

講真我都是長期病患者之一,香港醫療很好,請沒有病患人仕不要沒香港黑醫療人員!

引用:
原帖由 寒冬長長工人 於 2021-11-29 07:26 PM 發表

明乜?第一,吾系中國居民醫藥費好貴,香港對外國人都一樣
第二,病人對香港醫療有信心,但醫謢就自己拆招牌
香港乜都垃圾,教育垃圾,醫療垃圾,跨國公司垃圾
邊鬼個會來港讀書,來港醫病,來港工作,係咪?

梗係大灣區讀書,工作,同醫病架啦!

吓? 乜唔係叫香港年青人去大陸搵機會? 一有病就無錢無你份醫?
戰狼2 唔係咁講架喎,有個中國護照就天下無敵

引用:
原帖由 hkcctv2021 於 2021-11-29 07:29 PM 發表
如果留在廣州醫可能唔洗死
有腹水生存率好低

末期肝衰竭的病人,每年大約有5~10%的機會產生腹水,一旦產生腹水,兩年的存活不超過50%,甚者,如果患者為嚴重難治性腹水(refractory ascites),預估未來六個月的存活,低於50%。 硬化的病人,一旦合併食道靜脈曲張,平均存活7~10年;此外,每次食道靜脈曲張出血,死亡率皆高達10~20%。

其實大陸醫療服務咁好 做咩要返香港排隊

引用:
原帖由 eggxia 於 2021-11-29 06:57 PM 發表
香港醫療就是等死,專科排隊看眼科白內障,轉介居然排隊排到2024年5月。我都懷疑看錯了。
算快啦,皮膚科新症排到2025年中

引用:
原帖由 eggxia 於 2021-11-29 06:57 PM 發表
香港醫療就是等死,專科排隊看眼科白內障,轉介居然排隊排到2024年5月。我都懷疑看錯了。
師兄,不要再等,找私家醫生算了,萬多元攪掂,見醫生等三年,見完後說非緊急項目,要排幾年隊,我頭尾等了六年,等到變獨眼龍,最後都要找私家,香港醫療真係一蹋糊塗。

又要成立關注組。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-29 07:07 PM 發表

病人上到病房都係瞓床休息, 唔會有護士睇住, 除非係入ICU, 就會有維生儀器芒住.
黑醫黑護去晒罷工,得部機自生自滅

引用:
師兄,白內障唔可以拖,過咗時間就做唔到手術,如果情況許可,去私家做(幾萬),政府醫院出名排隊排到病情惡化(太多人排)

引用:
原帖由 等埋首副 於 2021-11-29 19:06 發表

點解唔係內地醫,國內不是最好嗎
不是內地人,醫療費會很貴

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]