• 瀏覽: 61,709
  • 回覆: 579
  • 追帖: 2
+10
我同事番大陸醫cancer醫好番
香港公立已經唔醫,四期,香港私家無大額保險唔使諗,d標靶藥5支3百幾萬
不過初發香港公立排期好快,我兩個朋友淋巴癌,等兩星期就同佢醫

我外母切白內障,系香港排了兩年都無排到,鼻流膿要照CT,照左一年先照到,然後安排手術,又排左半年,系香港,真的同等死無咩分別

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2021-12-4 11:00 AM 發表
我同事番大陸醫cancer醫好番
香港公立已經唔醫,四期,香港私家無大額保險唔使諗,d標靶藥5支3百幾萬
不過初發香港公立排期好快,我兩個朋友淋巴癌,等兩星期就同佢醫
大陸邊到睇 感謝 費用應該比香港平好多?

引用:
原帖由 公園冰凍的核心 於 2021-12-4 11:06 AM 發表
我外母切白內障,系香港排了兩年都無排到,鼻流膿要照CT,照左一年先照到,然後安排手術,又排左半年,系香港,真的同等死無咩分別
做咩唔上廣州睇?

引用:
原帖由 天水圍城 於 2021-12-4 01:28 PM 發表

大陸邊到睇 感謝 費用應該比香港平好多?
我同事依家唔同我一個office,不過我另一個同事記得係廣州xx腫瘤醫院,隱約記得佢係用四十幾萬醫好咗

原因係香港公立無療程俾佢,惟有北上一搏

引用:
原帖由 公園冰凍的核心 於 2021-12-4 11:06 AM 發表
要係急症, 生命危在旦夕, 經醫生叫救護車轉送醫院, 先會即日做手術搶救, 好彩係QE搶救成功... 在下萬分感謝

引用:
原帖由 晚間藍色腳毛 於 2021-11-29 06:16 PM 發表
再有公立醫院急症室病人等到死!一名5旬中港司機半年前開始居內地,8月因腹痛於內地惠州及廣州求診,被初步診斷為急性肝衰竭,

香港醫生/醫院 需要改革嗎? RIP

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20211129/bkn-20211129180145683-1129_00822_001.html
香港政府幾時開始包食包住包醫包葬?

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2021-12-4 10:32 PM 發表

我同事依家唔同我一個office,不過我另一個同事記得係廣州xx腫瘤醫院,隱約記得佢係用四十幾萬醫好咗

原因係香港公立無療程俾佢,惟有北上一搏
又唔算貴 香港私家貴到。。。

香港目前公立醫院根本係公關部, 好多出事都係上層D 公關拖家屬時間, 等你地無咁好記憶時, 考你記性, 又唔比你知當值醫生醫護資料, 要查又拖多你幾個月
報紙報開醫療事故既記者好清楚, D高層草菅人命, 入得政府醫院睇病人彩數
成個架構黑心到爆

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]