• 瀏覽: 61,915
  • 回覆: 579
  • 追帖: 2
+10
有病冇錢醫,度度差不多!

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-11-29 06:43 PM 發表

掉反轉,香港有邊間無黑醫護
安妮醫院,西北醫院和畢架山醫院🤫

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-11-29 07:10 PM 發表
一名5旬中港司機半年前開始居內地,8月因腹痛於內地惠州及廣州求診,被初步診斷為急性肝衰竭,匆忙召救護車送回港治理。?? 唔留係大陸 而選擇山長水遠番香港?
所以政府推廣退休返大陸住,等你返唔到香港醫

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-29 06:37 PM 發表
係人都知, 病人每次送入醫院, 都要由頭開始做一次檢驗, 其他地區的醫療報告, 唔可以使用.
今次係病情急轉直下而死亡, 病人本身肥胖有高血壓糖尿病, 肝衰竭通常都係好快死亡.
大家要明白, 醫護人員長期面對病人的生老病死, 佢哋唔會緊張病人的生死.
可能飲得酒多,攪到傷肝
肝衰竭通常是病毒感染、飲酒過度、脂肪毒性藥物、不明偏方中草藥與保健食品、自體免疫疾病等因素,傷害肝臟在先,引發了猛爆性肝炎、或慢性肝炎、或慢性肝炎併急性發作,再導致急慢性的肝衰竭肝衰竭的典型症狀是黃疸,但並非每個病人初期都會明顯地皮膚黃、眼睛黃。

引用:
原帖由 nelshen 於 2021-11-29 06:53 PM 發表

留係大陸換黑市肝還有一線生機
唯一嘅希望係肝臟移植
就算急症室,專科唔使等
即刻入院治療
冇得做肝臟移植
結果係冇分別

大病, 搶救成功真係靠彩數

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-11-29 07:10 PM 發表
一名5旬中港司機半年前開始居內地,8月因腹痛於內地惠州及廣州求診,被初步診斷為急性肝衰竭,匆忙召救護車送回港治理。?? 唔留係大陸 而選擇山長水遠番香港?
大陸聲稱乜都勁過美國,

唔通大陸醫唔到香港就醫到?

55歲仲有初生BB ? 劉華定城城?

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-11-29 06:48 PM 發表

醫藥費高昂。
又話有D保險好好可包埋大陸就醫,上得去住自己要知情況

引用:
原帖由 等埋首副 於 2021-11-29 07:06 PM 發表

點解唔係內地醫,國內不是最好嗎
Well, he probably cannot afford the costs in China.

『家屬擅自進入診症室查看,才發現他屍體冰冷、僵硬,已無心跳……』

家屬發現屍體?記者寫得好奇怪

個患者咁危急,基本上都捱唔住啦.

引用:
原帖由 faigary 於 2021-11-29 07:21 PM 發表

大家明架啦!
明乜?第一,吾系中國居民醫藥費好貴,香港對外國人都一樣
第二,病人對香港醫療有信心,但醫謢就自己拆招牌

8月有事都唔返香港

從腹痛至到死只係半個月,根本係急性肝病,就算全程在香港醫都係昏迷,然後可能等換肝,最尾都係要死

引用:
原帖由 eggxia 於 2021-11-29 06:57 PM 發表
香港醫療就是等死,專科排隊看眼科白內障,轉介居然排隊排到2024年5月。我都懷疑看錯了。
黑醫護得閒玩單眼,唔得閒睇病人

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]