• 瀏覽: 2,177
  • 回覆: 33
立法會選舉丨蓮塘、羅湖及福田口岸將設投票站 名額逾11萬立法會選舉下月19日舉行,特區政府徵得內地出入境管制部門同意下,會在3個邊境管制

立法會選舉下月19日舉行,特區政府徵得內地出入境管制部門同意下,會在3個邊境管制區設立投票站,方便身在內地的選民返港投票,分別是香園圍、羅湖,以及落馬洲支線,選民須事先透過網上登記,並提供姓名、香港身份證及回鄉證號碼、電話號碼,以及在內地常住地區的資料,投票當日亦要持有48小時內有效陰性核酸檢測報告,以及出示內地的綠色健康碼,合共有11.1萬個登記名額。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2419649

仆你個臭街杏加橙, 香港呢班黃屍公墓員真係吃屎喇, 咁嘅安排都搞得出.
[1] 係人都知, 中國大陸係全世界抗疫最成功的地區, 大陸政府每分每秒都在嚴格監控全國人民的感染病毒風險, 包括居住在大陸的香港人.
[2] 在大陸居住, 人人都要有健康碼才可以正常生活, 如無健康碼, 邊道都冇得去, 而且健康碼日日都更新, 冇得呃人.
[3] 香港人大多數都係在廣東省生活, 佢哋至今都冇中過招係事實, 因為如果中招, 大陸一定有報導係香港人.
[4] 你老味香港呢班濕鳩膠官搞個海關投票, 竟然要佢哋在投票前48小時去指家醫院做核酸測試, 分明就係玩嘢喇, 在大陸醫院做核酸測試要自費60元人仔, 呢筆錢邊個畀?
[5] 在大陸居住的香港人, 為咗投一次票已經要花費時間及交通費, 依家仲要加埋核酸測試, 真係沙頭角村長個女你愛.
[6] 其實即係香港呢班黃屍膠官唔撚相信大陸的健康碼係堅料, 呢班仆街杏加橙膠官就係認為粵康碼係A貨, 信唔過.
[7] 在海關工作的票站人員可以穿著保護衣服, 咁就唔會跟投票人有接觸, 而且投票過程只係大約5分鐘, 投票的人又唔會在票站內周圍摸周圍走, 依家要佢哋先自費做核酸測試先至可以投票, 佢哋真係啋你都ON撚鳩, 收皮喇投票.

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/local/2419649/立法會選舉丨蓮塘羅湖及福田口岸將設投票站-名額逾11萬

有幾多香港人會去口岸投票?

今次的立法會選舉真係悶撚到抽筋, 很多建制派參選人瞓響度都當選, 我當日都係去行禮如儀咁投票支持我嗰區的建制派.
但要居住在大陸的香港人, 要在投票前自費60元人仔做核酸測試, 我就唔撚信會有好多人去關口投票.
香港呢班黃屍膠官係想搞到冇人去關口投票, 呢班仆街係極端暗黃, 一向都係想搞亂檔.  

居住在大陸的香港人, 已經在大陸生活咗兩年, 佢哋因疫惰返唔到香港, 但佢哋一直在大陸安全生活, 依家為咗要投票, 就要自己去醫院自費做核酸測試, 我就唔信有好多人會去做測試.
香港政府叫佢哋去做核酸測試, 費用應由政府支付.

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-11-29 06:03 PM 發表
有幾多香港人會去口岸投票?
答案係非常非常非常少.
要自己畀錢做檢測, 雖然只係幾十元, 但又要坐車去特定醫院, 點解要冇事搞出事???

如果我依家係住在大陸, 我一定唔會為咗要投票而特登去醫院做多一次核酸檢測, 我相信很多人都會好似我的想法, 今次安排真係好撚ON9, 而且香港人的投票意欲根本就唔高, 仲要咁搞法真係膠官的思維.
投票過程只係入去站票幾分鐘, 如果票站人員係好撚驚, 佢哋可以穿著全套保護衣, 咁就可以保平安, 而唔係叫選民去做核酸檢測.
大陸地區仲安全過香港地區, 香港人在本區投票前要唔要去做核酸檢測???

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-29 06:09 PM 發表
今次的立法會選舉真係悶撚到抽筋, 很多建制派參選人瞓響度都當選, 我當日都係去行禮如儀咁投票支持我嗰區的建制派.
但要居住在大陸的香港人, 要在投票前自費60元人仔做核酸測試, 我就唔撚信會有好多人去關口投票.
香港呢班黃屍膠官係想搞到冇人去關口投票, 呢班仆街係極端暗黃, 一向都係想搞亂檔.   
封關更加唔使諗
吊左就來二年
依然是邪教治港
無能野講!!!

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-29 07:22 PM 發表
如果我依家係住在大陸, 我一定唔會為咗要投票而特登去醫院做多一次核酸檢測, 我相信很多人都會好似我的想法, 今次安排真係好撚ON9, 而且香港人的投票意欲根本就唔高, 仲要咁搞法真係膠官的思維.
投票過程只係入去站票幾分鐘, 如果票站人員係好撚驚, 佢哋可以穿著全套保護衣, 咁就可以保平安, 而唔係叫選民去做核酸檢測.
大陸地區仲安全過香港地區, 香港人在本區投票前要唔要去做核酸檢測???
無乜人去就可能有人要上身

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-29 06:43 PM 發表

答案係非常非常非常少.
要自己畀錢做檢測, 雖然只係幾十元, 但又要坐車去特定醫院, 點解要冇事搞出事???
唔使俾錢驗核酸去關口投票都要諗諗,而家直頭唔使諗。

邊個正常人會去投票?

仆你個臭街杏加橙, 香港呢班膠官的思維, 真係能人所不能, 真係含得撚.
依家蓮塘, 羅湖, 福田, 三個口岸的一地兩檢地方, 法理上係屬於香港管理, 但地權係屬於深圳, 只不過係深圳租畀香港使用, 依家居住大陸的香港人要投票, 竟然要事先做核酸檢測, 只係要投一次票咁大把, 佢哋其實仍然係身處大陸地區, 唔係返香港, 要佢哋去做核酸測試根本就係阿茂整餅多鳩餘.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-29 07:56 PM 發表
仆你個臭街杏加橙, 香港呢班膠官的思維, 真係能人所不能, 真係含得撚.
依家蓮塘, 羅湖, 福田, 三個口岸的一地兩檢地方, 法理上係屬於香港管理, 但地權係屬於深圳, 只不過係深圳租畀香港使用, 依家居住大陸的香港人要投票, 竟然要事先做核酸檢測, 只係要投一次票咁大把, 佢哋其實仍然係身處大陸地區, 唔係返香港, 要佢哋去做核酸測試根本就係阿茂整餅多鳩餘.  
高新養班垃圾咪又是出貪曾出交管
錢就香港出
功就大鷹臘

引用:
原帖由 hkrking 於 2021-11-29 07:47 PM 發表

唔使俾錢驗核酸去關口投票都要諗諗,而家直頭唔使諗。
香港人去投票站只係行幾分鐘路程, 依家在大陸關口設投票站, 就算係住深圳最少都要坐成個鐘頭車程, 住惠州東莞都要3粒鐘車程, 依家仲要搞埋核酸測試, 真係沙頭角村長個女.
深圳政府唔會畀錢香港人去驗核酸.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-11-29 20:34 發表

香港人去投票站只係行幾分鐘路程, 依家在大陸關口設投票站, 就算係住深圳最少都要坐成個鐘頭車程, 住惠州東莞都要3粒鐘車程, 依家仲要搞埋核酸測試, 真係沙頭角村長個女.
深圳政府唔會畀錢香港人去驗核酸.
你去投票關深圳咩事?
玩呢啲低智遊戲仲想拉人落水?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]