• 瀏覽: 10,411
  • 回覆: 108
  • 追帖: 1
日本首相岸田文雄11月29日表示,日本將從11月30日起,禁止全球外國遊客入境,以應對新變種病毒「奧米克戎」(Omicron)的傳播。

岸田文雄29日指出,30日起將暫停最近放寬對外國公民入境的限制。從部分特定國家返國的日本公民可以入境,但他們必須在指定的設施中進行隔離。

有關決定意味日本政府在11月8日放寬對外國商務旅客、留學生、技能實習生等的入境限制措施將取消。

岸田文雄29日早上曾向記者表示,面對變種病毒Omicron,日本政府「有強烈的危機感」,考慮進一步加強邊境口岸防疫措施。

日本政府剛在28日宣布,禁止來自包括南非等非洲9個國家的外國人入境。日本國立感染症研究所28日亦把Omicron升至最高警惕級別,列為「需要警惕的變異毒株」。

惡疫當前,全港市民要同心合力,對抗惡疫。要注重個人衛生,時刻保持清潔。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/706134/omicron-岸田文雄-日本30日起全面禁止外國人入境

金融市場只有盜賊,一定唔會有好人,好人一定係騙子。
斬釘截鐵,一定要快,日本好不容易疫情回落返咁多唔好再比病毒入境

又話與病毒共存,點解要歧視Omicron?

嚇到㗎頭9都縮.

呢d咪叫封關囉,學下野啦特區政府

12月聖誕前有世紀大事發生 已全通全地球
好人扣好安全帶

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-11-29 01:48 PM 發表
呢d咪叫封關囉,學下野啦特區政府
市民話要通關呀!你應該叫市民學下嘢啦!通關!

港豬好慘,好掛住日本

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-11-29 01:50 PM 發表
好人扣好安全帶
曱甴係壞人,大鑊....

1月1果日你就知,唔好再稱呼人做曱甴

鎖國,係歐美先on尻尻玩共存

日本有咩理由學中國鎖國啊

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-11-29 01:50 PM 發表
好人扣好安全帶
你個條安全帶從年頭叫人帶到年尾,都發曬霉啦

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-11-29 02:12 PM 發表
1月1果日你就知,唔好再稱呼人做曱甴
2022年1月1日,定係20022年1月1日

哈日族去日本冇期

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]