• 瀏覽: 4,889
  • 回覆: 65
政府統計處月中發表的《香港統計月刊》,其中一篇文章探討「1986年至2020年香港死亡趨勢」,顯示去年死亡人數首度「超5」達50,666人。不過,勞工及

點解越來越覺得佢個樣好似施永青?連講嘢方式都好似

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/705 ... utm_medium=referral

平均過百歲,梗係唔信啦

哈哈 痴根

80-85都唔奇既

行得走得幾多歲都無問題…不能自理早走早著無為成負累

羅庸官「建議男士若太太沒有退休金或是強積金,便應為她們買多一份年金,而假設一位男士在65歲時為自己和同齡配偶各買50萬公共年金,以後每年可合共領取66,600元,到90歲時已合共領取1,665,000元……」

佢講嘅年金數字係根據而家啲人嘅平均壽命計嘅。而家平均壽命係80幾歲(男人平均好似係82歲左右,女人平均長命幾年)。如果平均壽命超過100歲,年金數字會維持一樣?係咪㗎?點解?

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-11-28 01:59 PM 發表
80-85都唔奇既
李怡

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-11-28 02:27 PM 發表

李怡
死左

20後男性壽命平均可達90歲, 女性可達100歲

都唔奇.

香港人十分長壽。2020年,男性的出生時平均預期壽命是83年,女性則是88年,較30年前分別增加了約8年。

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-11-28 02:22 PM 發表
羅庸官「建議男士若太太沒有退休金或是強積金,便應為她們買多一份年金,而假設一位男士在65歲時為自己和同齡配偶各買50萬公共年金,以後每年可合共領取66,600元,到90歲時已合共領取1,665,000元……」

佢講嘅年金數字係根據而家啲人嘅平均壽命計嘅。而家平均壽命係80幾歲(男人平均好似係82歲左右,女人平均長命幾年)。如果平均壽命超過100歲,年金數字會維持一樣?係咪㗎?點解?
呢幾年所知既都有幾個50~65走咗……

高官們生活喺一個永遠0通脹嘅世界, 

而當年批准BOT模式起西隧嘅前朝高官, 則生活喺一個永遠10%+通脹嘅世界

點解做官嘅可以咁冇遠見, 短視唔應該係平民嘅特長咩

這報告的唯一目的是為延長退休年齡舖路,話平均年齡100歲即係話唔到7~80歲都唔比你退休唔拿得強積金

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-11-28 02:01 PM 發表
行得走得幾多歲都無問題…不能自理早走早著無為成負累
退休金呢?
65歲退休
100歲命
誰養你35年?

大哥 有強積金仲唔夠?
一係強積金轉年金

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]