• 瀏覽: 15,912
  • 回覆: 76
+15
香港人有 british base!

引用:
原帖由 等只想等到黎明 於 2021-11-28 02:40 PM 發表
香港人有 british base!
尾國佬 : 大陰帝國依家只係一個二流國家。
普京 : 陰國只係一個小島,冇人用眼尾望一下。
傳媒 : 依家中國佬有錢,陰國要向佢哋叩頭。

港奴跪喺地下,向上仰望陰國 : 我哋有 british base。

因為曾幾何時,香港係亞洲人嚮往嘅地方!!
無數人,希望移民香港,成為香港市民。
成為香港市民,根本就是一種榮耀,有啲人願意冒着生命危險,偷渡嚟香港,甘願接受資本家嘅剝削。

當然,回歸20年之後,香港人根本已經唔值錢。對祖國嘅同胞來講,也許更願意成為澳門人。

其實,高唔高等,好簡單嘅啫,你去問人,佢想成為中國公民?日本公民?香港市民?澳門市民?

或者,你可以問吓自己㗎,如果真係有得揀,你願意成為乜嘢國家嘅公民呢? 你未知道乜嘢叫高等。

這就是殖民思想的餘毒啊

香港出了幾多個土生土長科學家?幾多個學者?幾多個思想家?高人一等只是一廂情願想法,八九十年代或許曾經經歷過,可惜今非昔比,而且有些黃畜根本不認做華人

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-28 05:15 PM 發表
成為香港市民,根本就是一種榮耀,有啲人願意冒着生命危險,偷渡嚟香港,甘願接受資本家嘅剝削。

當然,回歸20年之後,香港人根本已經唔值錢。對祖國嘅同胞來講,也許咁願意成為澳門人。

其實,高唔高等,好簡單嘅啫,你去問人,佢想成為中國公民?日本公民?香港市民?澳門市民?

或者,你可以問吓自己㗎,如果真係有得揀,你願意成 ...
疫情下我還是覺得我會選做中國公民
之前哪怕世界再亂,系中國政府保護下,周末還可以開車和家人舒舒服服去湖邊搭個帳篷,釣釣魚,點個pizzahut送到營地,享受休閒野餐
不用管有沒病毒,咩戰爭災害

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-11-28 08:16 PM 發表

疫情下我還是覺得我會選做中國公民
之前哪怕世界再亂,系中國政府保護下,周末還可以開車和家人舒舒服服去湖邊搭個帳篷,釣釣魚,點個pizzahut送到營地,享受休閒野餐
不用管有沒病毒,咩戰爭災害

來生也願成為種花家的一員

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-11-28 09:21 PM 發表

來生也願成為種花家的一員
沒咩來生不開生,一生有一生的事情,既然這生出生在中華大地,就是中國人,所以沒有如果,既然是中國人,我當然希望生活在中國,我父母,朋友,親戚,波友,事業全部在中國,做咩我要跑去白皮豬的地方,做三等功民,說英文,白受罪,能說自己母語不好嗎?
就甘簡單,現在已經不是你拿個美國綠卡,就能狐假虎威回國內扮上等人的年代了,大家見識也不少了,鬼知道你系咪在唐人街洗碗,回來充大頭鬼,而且說什么開benz,住別墅,國內就可以了,又不是什么稀罕事,現在benz和BMW,Audi賣的最多是中國,甘其實放棄現有一切,跑去國外為何,我一直想不明白

需要澄清一個概念:世上沒有什么高等華人。只有嫡系華人-和旁系華人
中國籍華人是嫡系華人, 外籍華人是旁系華人。
外籍華人若是自認是華人,且不做損害中華的事,那就是親戚。否則,就是外人。外籍華人可以不認是華人,自認是火星人也可以,中國人不在乎。 

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-28 05:15 PM 發表

當然,回歸20年之後,香港人根本已經唔值錢。對祖國嘅同胞來講,也許更願意成為澳門人。

或者,你可以問吓自己㗎,如果真係 ...
在感情或理性選擇下,現在有得揀,當然揀做中國人,如果有一下世更加要做中國人啦

只要有邏輯有留意政治,都知道現在是中升西降既時候,現在放棄做中國人做西人,就如清未入去做太監一樣

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-11-29 03:14 PM 發表

在感情或理性選擇下,現在有得揀,當然揀做中國人,如果有一下世更加要做中國人啦

只要有邏輯有留意政治,都知道現在是中升西降既時候,現在放棄做中國人做西人,就如清未入去做太監一樣
師兄,果然係一個聰明人, 回歸多年後,香港早已經外強中乾,香港未來,只會發展農業,海產業。

可惜,好多新移民仲未看穿,盲目崇拜香港,真係好似清末入宮做太監。
聰明嘅,去澳門,澳門有道德淪亡嘅賭博業支持,點都好過香港。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-29 03:33 PM 發表

師兄,果然係一個聰明人, 回歸多年後,香港早已經外強中乾,香港未來,只會發展農業,海產業。

可惜,好多新移民仲未看穿,盲目崇拜香港,真係好似清末入宮做太監。
聰明嘅,去澳門,澳門有道德淪亡嘅賭博業支持,點都好過香港。
我當然是聰明人,香港未來未知,我信國安法後,越來越好,而我不止是香港人,我也是中國人

你覺得無前途,今生不想做中國人,因為你根本就唔當自己既係中國人

中國未來既發展同你無關

因為許多香港人被英國殖民地政府洗腦多年。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]