• 瀏覽: 16,135
  • 回覆: 76
+15
引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-12-1 07:30 PM 發表

走唔走唔到你理啦,搵美金,洗港紙,日子過得幾好。

你有本事嘅,咪叫香港政府唔好收美金囉。到時一定走。
用美金,講英文,在過住日子,已經成為另一【國際標準】,【普世價值】。
不過,中國已經慢慢打破這局面。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-12-2 07:08 AM 發表

用美金,講英文,在過住日子,已經成為另一【國際標準】,【普世價值】。
不過,中國已經慢慢打破這局面。
有志氣!!

不不過,我同你嘅信仰不同!!

我相信,只有更資本主義,先至可以打敗,美國的資本主義。正如改革開放,你估真係政府領導,為人民服務,崛起嘅咩!!

根本上就係政府放寬,等企業家,資本家,更有發揮嘅空間。而家香港,法律掣肘,無處不在,你識唔到政府入邊啲人,你根本唔識得玩。

做啲小生意,少少嘢,一俾人投訴,你隨時官司上身。

香港咁嘅環境難賺錢,有撚人同香港政府博咩,你咪繼續做大政府,玩呢個福利社會囉。
不停喺社會抽取資本,搞你嘅基建,搞你個起公屋啦!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-12-2 02:10 PM 發表

有志氣!!

不不過,我同你嘅信仰不同!!

我相信,只有更資本主義,先至可以打敗,美國的資本主義。正如改革開放,你估真係政府領導,為人民服務,崛起嘅咩!!

根本上就係政府放寬,等企業家,資本家,更有發揮嘅空間。而家香港,法律掣肘,無處不在,你識唔到政府入邊啲人,你根本唔識得玩。

做啲小生意,少少嘢,一俾人投訴,你隨時官司上身。
...
改革開放的所謂【寬鬆】,其實即係冇法律,亂黎。

只要你肯投資,可以免地價,乜野環保條例,勞工條例............等等,都可以不理。
但呢D係只可以一時的,到社會成熟,自然有要求環保,保障工人.........等等。

而所謂【香港優勢】,只是靠中國改革開放,一切未成熟未定型的這段期間,撈取一筆而已。

正如而家,騰訊,比政府箝制,未來發展可能受阻,香港有機會,乘機崛起。

事實上,借用元宇宙呢個名詞,香港可能有反身嘅機會,但係問題,最大嘅阻力,依然在香港政府,第一,你識唔到權力核心,政府唔會支持你,只會覺得你麻撚煩。

自己搞咩,香港政府法律複雜,麻撚煩,你可能為咗減低成本,走法律罅,已經耗盡心思,根本無辦法專心搞創作。

冇錯,英國佬時代,佢喺香港打莊,佢梗係要攞大份啦,呢樣野大家都明。
但係佢仲有機會俾你博,今時今日嘅香港?
就講行人專區,覺得麻撚煩,一句說話同cut咗。

引用:
原帖由 kamao2011 於 2021-11-28 13:21 發表
六七十年代靠黃賭毒匪貪為生
八十九十年代靠CHINA TRADE發達
兩代大陸新移民加兩代本土港人
結果係生出兩代曱甴

該煨
因為冇自知之明。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-12-2 02:18 PM 發表

改革開放的所謂【寬鬆】,其實即係冇法律,亂黎。

只要你肯投資,可以免地價,乜野環保條例,勞工條例............等等,都可以不理。
但呢D係只可以一時的,到社會成熟,自然有要求環保,保障工人.........等等。

而所謂【香港傻勢】,只是靠中國改革開放,一切未成熟未定型的這段期間,撈取一筆而已。
冇話過,完全冇福利比工人,完全冇福利比工人,有鬼人同你博咩。

但係工人利益,同資本家利益,從來都係矛盾嘅,政府角色,唔係帶領,係調停,協助。

正如英國佬時代,起公屋,就係集體勞工宿舍,等勞動階級有安身之所,減低企業投資成本。加強整體競爭力。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-12-2 02:25 PM 發表

冇話過,完全冇福利比工人,完全冇福利比工人,有鬼人同你博咩。

但係工人利益,同資本家利益,從來都係矛盾嘅,政府角色,唔係帶領,係調停,協助。

正如英國佬時代,起公屋,就係集體勞工宿舍,等勞動階級有安身之所,減低企業投資成本。加強整體競爭力。
以前社會未成熟,人民普遍知識水平低,要求又低,有少少野已經好滿足。

以前香港打工仔,有乜春福利呀!

又正如你講的公屋,俾到你一家八口,住間三百幾尺,冇廁所廚房,行七層樓梯既屋,已經好滿足,認為英國人皇恩浩蕩。邊有依家D人咁多要求呢!

冇高唔高等,只有自以為是

引用:
原帖由 kamao2011 於 2021-11-28 01:21 PM 發表
六七十年代靠黃賭毒匪貪為生
八十九十年代靠CHINA TRADE發達
兩代大陸新移民加兩代本土港人
結果係生出兩代曱甴

該煨
band 3中學習成績中等學生,覺得全世界所有小學生都係一世比佢地差,自己一世都會比全部小學生優秀。

另外係,要信奉者覺得高等係一神教文明的思想傳播方式,因為自己信了唯一的真神即得到唯一的真理,加上西人的思維只有二元(高/低、正/邪、黑/白、對/錯),自然把和自己思想/信念不同的人對立起來。一神+二元思維係邊個帶畀港人?西人、KMT定係老共?大家念一下。

引用:
原帖由 kamao2011 於 2021-12-6 12:18 PM 發表

看看 魯迅先生的文章

自從鴉片戰爭後  香港上海租界就有高等華人啦
那是舊時代的產物,已經是歷史了。
在嫡系中國人窮困的時候,這些旁系華人還可以靠着略為富裕些,自我貼金整點優越感自吹“高等華人”。
時移事易,現在的外籍華人,沒有中國的領事保護這個強大靠山,身為外國的少數民族,備受欺負,在美國的華裔甚至要自稱亞裔,社會地位低下。
而在富裕方面他們也完全沒有優勢了,他們是妥妥的夾心尬尷人。

長期既閒置人口..

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-28 17:15 發表
因為曾幾何時,香港係亞洲人嚮往嘅地方!!
無數人,希望移民香港,成為香港市民。
成為香港市民,根本就是一種榮耀,有啲人願意冒着生命危險,偷渡嚟香港,甘願接受資本家嘅剝削。

當然,回歸20年之後,香港人根本已經唔值錢。對祖國嘅同胞來講,也許更願意成為澳門人。

其實,高唔高等,好簡單嘅啫,你去問人,佢想成為中國公民?日本公民?香港市民?澳門市民?

或者,你可以問吓自己㗎,如果真係 ...
有理而中肯。