• 瀏覽: 16,076
  • 回覆: 76
+15
引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-11-29 06:24 PM 發表

我當然是聰明人,香港未來未知,我信國安法後,越來越好,而我不止是香港人,我也是中國人

你覺得無前途,今生不想做中國人,因為你根本就唔當自己既係中國人

中國未來既發展同你無關
你好似睇得好通喎,講啲產業出嚟聽吓,未來香港嗰幾年,香港怎樣搵錢呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-29 03:33 PM 發表

師兄,果然係一個聰明人, 回歸多年後,香港早已經外強中乾,香港未來,只會發展農業,海產業。

可惜,好多新移民仲未看穿,盲目崇拜香港,真係好似清末入宮做太監。
聰明嘅,去澳門,澳門有道德淪亡嘅賭博業支持,點都好過香港。
你真的以為內地人還崇拜香港呀?
內地女子已經不雀躍嫁黎香港,相反越來越多港女嫁內地男,定居內地。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-11-30 09:39 AM 發表

你真的以為內地人還崇拜香港呀?
內地女子已經不雀躍嫁黎香港,相反越來越多港女嫁內地男,定居內地。
非常同意㗎,回歸之後,產業不停衰退,政治運動不斷,香港早已經外強中乾,而家來香港嗰班人,真係清末入宮做太監。

如果聰明,一定係,不停諗辦法搵香港政府錢,然之後走人啦,唔信嘅,你去問下啲人,點解將個仔送咗外國,仲要返嚟,幫啲香港人移民。

搞基建,搵大錢,真係肥仔水啦!
我真的又羨慕,又妒忌!!
正如清末,好多喺皇宮入邊嘅太監,偷宮廷嘢去賣。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-29 08:37 PM 發表

你好似睇得好通喎,講啲產業出嚟聽吓,未來香港嗰幾年,香港怎樣搵錢呢?
中國咁大個市場,你要守住個池塘,外面有金執都冇你份。
我有朋友代理個歐洲中低檔時裝品牌,五六百蚊件外套果種,放上大陸,實體店做 show house, 主攻網上銷售,做左兩年,今年每月都平均過百萬生意。

高尚只係當日一班圍爐 L 自我合理化各樣嘅醜行嘅借口.

附件

Democrazy rules.png(64.93 KB)

Democrazy rules.png

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-28 05:15 PM 發表
因為曾幾何時,香港係亞洲人嚮往嘅地方!!
無數人,希望移民香港,成為香港市民。
成為香港市民,根本就是一種榮耀,有啲人願意冒着生命危險,偷渡嚟香港,甘願接受資本家嘅剝削。

當然,回歸20年之後,香港人根本已經唔值錢。對祖國嘅同胞來講,也許更願意成為澳門人。

其實,高唔高等,好簡單嘅啫,你去問人,佢想成為中國公民?日本公民?香港市民?澳門市民?

或者,你可以問吓自己㗎,如果真係 ...
仲係你
香港人過往有地位,只係因為中國內戰未完。政治未穩定。

你都唔係三十歲以下小朋友。
講野用下腦。
以前中國同台灣都無直通, 台灣去祖國又或相反,都要經一經香港過冷河。
直到90代中晚期先有小三通,通郵通商。

香港從來就係
1.中國人內亂,未強之前下面既緩衝區。
2. 中國人積弱下,比西方列強不平等霸權下搶野既幫兇。

香港人憑咩巴閉?

架單車俾香港人偷左個座位,上淘寶買番都後24人仔,又見街上公共單車三連車俾人偷去坐位,香港人就係為二十零蚊愉野的質素.

引用:
原帖由 oyear 於 2021-12-1 09:52 AM 發表

仲係你
香港人過往有地位,只係因為中國內戰未完。政治未穩定。

你都唔係三十歲以下小朋友。
講野用下腦。
以前中國同台灣都無直通, 台灣去祖國又或相反,都要經一經香港過冷河。
直到90代中晚期先有小三通,通郵通商。

香港從來就係
1.中國人內亂,未強之前下面既緩衝區。
2. 中國人積弱下,比西方列強不平等霸權下搶野既幫兇。

香港人憑咩巴閉?
即係承認 ,回歸之後,香港發展唔好啦!!

唔覺得回歸之後長大嘅呢班死靚仔,有咩值得驕傲。
成班傻仔,清末入宮做太監。

講結果,南韓,新加坡,澳門,九七之後發展差過香港咩?覺得,同領導班子冇關係?
至於原因,就費事同你討論啦,得個咬字。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-12-1 03:27 PM 發表

即係承認 ,回歸之後,香港發展唔好啦!!

唔覺得回歸之後長大嘅呢班死靚仔,有咩值得驕傲。
成班傻仔,清末入宮做太監。

講結果,南韓,新加坡,澳門,九七之後發展差過香港咩?覺得,同領導班子冇關係?
至於原因,就費事同你討論啦,得個咬字。
梗係差啦,無得再搶啦嘛
香港人跟開歐美惡霸如技安搶大雄野既牙擦仔,搶中國同台灣人既錢同資源。

依家大雄大隻左,技安愈來愈難搶中國人同台灣人野,牙擦仔就更加無佢份啦。

你唔駛拗架播,這就是事實。
自從大陸成為世界工廠,又係最大市場, 連政治鴻溝都因為大小三通都無左 香港再無角色是必然。

世界歷史潮流發展,理你香港人無得再跟住歐美(技安)做擦鞋仔幫兇,你無得再收不平等既片,你條氣唔順無人需要理你感受。

你估阿爺仲要求你接受佢咩。 依家係香港人著數開無得再著數,適應唔到身分番轉, 睇唔開接受唔到,味移民英美話自己自由世界夠優越咯。

引用:
原帖由 oyear 於 2021-12-1 05:15 PM 發表

梗係差啦,無得再搶啦嘛
香港人跟開歐美惡霸如技安搶大雄野既牙擦仔,搶中國同台灣人既錢同資源。

依家大雄大隻左,技安愈來愈難搶中國人同台灣人野,牙擦仔就更加無佢份啦。

你唔駛拗架播,這就是事實。
自從大陸成為世界工廠,又係最大市場, 連政治鴻溝都因為大小三通都無左 香港再無角色是必然。

世界歷史潮流發展,理你香港人無得再跟住歐美(技安)做擦鞋仔幫兇,你無得再收不 ...
咁你即係同意,回歸之後,香港經濟走下坡啦!

有啲人一味話香港資本家剝削,搞大政府社會,為人民服務。

自己就更加剝削工人,唔俾工人搞工會,搞遊行,
又漠視版權法,發展科技業,
夜晚黃色事業,價錢鬥平。

20幾年後,香港走向衰落,反話香港人冇用,冇用都係自己教出黎班死靚仔,關英國佬咩事先。

舊香港人好多兩個身份,而家香港經濟衰退,啲錢總見洗。通關之後,隨時返大陸住。
如果有朝一日,香港唔收美金嘅,咪去泰國住囉。

其實,錢都唔係香港搵,去世界任何地方一樣嘅啫。
你估新香港人咩,英文又講唔好,又搵唔到錢,成日想移民。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-12-1 06:31 PM 發表

咁你即係同意,回歸之後,香港經濟走下坡啦!

有啲人一味話香港資本家剝削,搞大政府社會,為人民服務。

自己就更加剝削工人,唔俾工人搞工會,搞遊行,
又漠視版權法,發展科技業,
夜晚黃色事業,價錢鬥平。

20幾年後,香港走向衰落,反話香港人冇用,冇用都係自己教出黎班死靚仔,關英國佬咩事先。

舊香港人好多兩個身份,而家香港經濟衰退,啲錢總見洗。通關之後,隨時返大陸住。
如果有朝一日,香港唔收美 ...
你又扮晒野
明明 漠視版權法,就係回歸以前
唔比攪公會,明明就係回歸前既事

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-11-30 11:22 AM 發表

非常同意㗎,回歸之後,產業不停衰退,政治運動不斷,香港早已經外強中乾,而家來香港嗰班人,真係清末入宮做太監。

如果聰明,一定係,不停諗辦法搵香港政府錢,然之後走人啦,唔信嘅,你去問下啲人,點解將個仔送咗外國,仲要返嚟,幫啲香港人移民。

搞基建,搵大錢,真係肥仔水啦!
我真的又羨慕,又妒忌!!
正如清末,好多喺皇宮入邊嘅太監,偷宮 ...
搞基建cap香港人水。
得閒就查下咩叫大白象,海水化淡廠,用都無用就拆左勒
回歸前有東亞貨唔用,用晒英國貨起MTR, 起新機場

你都係移民英國啦
繼續沉淪於70,80年代,英國還算輝煌的明日黃花裡頭,繼續不醒吧

引用:
原帖由 oyear 於 2021-12-1 07:12 PM 發表

搞基建cap香港人水。
得閒就查下咩叫大白象,海水化淡廠,用都無用就拆左勒
回歸前有東亞貨唔用,用晒英國貨起MTR, 起新機場

你都係移民英國啦
繼續沉淪於70,80年代,英國還算輝煌的明日黃花裡頭,繼續不醒吧
走唔走唔到你理啦,搵美金,洗港紙,日子過得幾好。

你有本事嘅,咪叫香港政府唔好收美金囉。到時一定走。

引用:
原帖由 oyear 於 2021-12-1 07:08 PM 發表

你又扮晒野
明明 漠視版權法,就係回歸以前
唔比攪公會,明明就係回歸前既事
尊重下事實啦!!

崛起,事實上,比其他四小龍,人工更低,法律跟寬鬆,女人更平!!

低價,出口創匯。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]