• 瀏覽: 11,936
  • 回覆: 21
面對中國軍力發展迅速、北韓持續研發核導彈,日本首相岸田文雄上周六表示,日本周邊的安全保障環境出現重大變化,需要考慮強化必要的防衞能力,不能排除獲得「對敵基地攻擊能力」的選項.......

全文︰https://orientaldaily.on.cc/cont ... 80_001/日改戰略--可攻敵國基地

岸田文雄指「日本須考慮強化必要的防衛能力」,我看岸田一番話,其實背後受美國指使,「強化防衛能力」即是要買武器,除美國之外,提供武器一事,捨我其誰?所以,日本又到時候要向美國「進貢」。

日本遠程對地攻擊能力連北韓都不如,係東北亞,日本自衛隊進攻能力倒數第一,日本強項只在於防空反潛,脫離美軍體系,日本真係什麽都不是

韓國表示震驚!往積近百年次次都打韓國先

又逼出一個軍事強鄰,都唔知講咩好

引用:
原帖由 棧道 於 2021-11-29 02:13 AM 發表
韓國表示震驚!往積近百年次次都打韓國先
今次打中國北京先

日本係一個報復心好重既民族,美國同中國都係佢既報復對象

引用:
原帖由 ℝ𝔸𝕀ℕ☆ 於 2021-11-29 03:10 PM 發表

今次打中國北京先
是關島或者夏威夷也未可定

基地美國最多,美軍小心。

引用:
原帖由 ℝ𝔸𝕀ℕ☆ 於 2021-11-29 03:10 PM 發表

今次打中國北京先
打遊戲機嗎?

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-11-29 04:03 PM 發表
日本係一個報復心好重既民族,美國同中國都係佢既報復對象
日本發動二戰  侵略亞洲各國!  報復? 點解你會有呢個想法? 好奇一問 你的邏輯價值係邊學架?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2021-12-2 08:49 AM 發表

日本發動二戰  侵略亞洲各國!  報復? 點解你會有呢個想法? 好奇一問 你的邏輯價值係邊學架?
???你既價值觀可以代表日本???
對日本人黎講,打敗佢既都係仇敵,對中國人黎講係保家衛國,你有修改器可以將日本人思想修改?令佢地覺得自己抵死?

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-12-2 10:35 AM 發表

???你既價值觀可以代表日本???
對日本人黎講,打敗佢既都係仇敵,對中國人黎講係保家衛國,你有修改器可以將日本人思想修改?令佢地覺得自己抵死?
但你的用詞是  日本人報復中國人!日本人點諗我吾知  你的架諗法係文字表達很清晰

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2021-12-2 12:32 PM 發表

但你的用詞是  日本人報復中國人!日本人點諗我吾知  你的架諗法係文字表達很清晰
日本人認為係報復有咩問題?每個人都認為自己先係正義,中國以後打日本我都認為係報復返大屠殺,你可以試下跳出主觀立場

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-12-2 05:50 PM 發表

日本人認為係報復有咩問題?每個人都認為自己先係正義,中國以後打日本我都認為係報復返大屠殺,你可以試下跳出主觀立場
咩野叫日本人認為? 將你自己諗架野當日本人認為?就算你係日本人都可能係小數極端諗法!日本有億幾人囗 全日本都咁諗 邊有人夠膽去日本旅行?吾怕比日本人報服?

鍵盤翻頁
左右