• 瀏覽: 9,809
  • 回覆: 206
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 mail2002 於 2021-11-28 11:29 AM 發表
應該好多司機要退休,到時有車冇人揸!
總好過傷害市民生命

引用:
原帖由 *克羅斯* 於 2021-11-26 03:49 PM 發表
職業司機持續老化,對社會帶來隱憂,申訴專員公署昨日公布主動調查報告,指運輸署未就70歲或以上司機的「體格檢驗證明書」,訂明須檢查的項目,只

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210708/489779742904422400830617.jpeg/ssO2ZkTxIAtCggovtVGUA_i7s3J0dM4Q4lVPMuJVTzI?v=w1280r16_9 ...
70以上唔應該做職業司機
65-70就年年驗身

香港揸車,人車爭路,分秒必爭,對司機要求很高,應該所有司機,45才以上要年年驗身,50才以上唔應該做職業司機

咁又係只有過唔到70嗰啲先貪唔到醫療券,咁清高應該貪唔到

唔規定驗身,通街都係70歲以上定時炸彈

引用:
原帖由 平常的人 於 2021-11-28 04:32 PM 發表
唔規定驗身,通街都係70歲以上定時炸彈
如果咁講,班pk仔米日日要驗身,係老龍,吐露,汀角,大山,石澳,香港仔,班pk又係轟住去,一樣害鳩死人,早前21碎仔酒駕對碰草蜢,的士司機即場收皮,唔通又係草蜢炸彈

增加商用車收費,用收入去cover開支就得,洗咩吓吓要政府俾?

政府好心就批小巴同的士加價啦,以前小巴收費係巴士既1.5至2倍,宜家跌到1.2倍都無,叫小巴行業點生存?

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-11-26 04:07 PM 發表
如要政府付費驗身,我諗應該要設立資產審查制度,符合資格者才可接受政府津貼,以防機制被濫用
70以上 仲揸車唔慌有錢啦

一早要喇。70-75已是極限

政府支付體檢
老司機繼續舞龍咁舞

引用:
原帖由 正門出山 於 2021-11-28 17:17 發表

如果咁講,班pk仔米日日要驗身,係老龍,吐露,汀角,大山,石澳,香港仔,班pk又係轟住去,一樣害鳩死人,早前21碎仔酒駕對碰草蜢,的士司機即場收皮,唔通又係草蜢炸彈
應修例醉駕者終身釘牌不得駕駛任何機動車輛

70 就算正常,都只能駕 2000 kgs , 1500cc 以下自動波有主動安全系統私家車!

如果職業司機超過60歲,真係要年年驗身先至可以攞駕駛執照。否則如果有暗病,又或者健康有問題,相等於多咗一個馬路炸彈。

比幾舊水就叫驗身 晒成本

R得就R

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]