• 瀏覽: 17,134
  • 回覆: 126
+6
聯合國話語權一直係常任理事國手上。你無視歐美,用有亞非拉支持去表示中共說法有國際廣大支持真係諗太多。
歐美聯盟唔使搞掂全世界,佢地夾掂俄羅斯已經夠中共面對既壓力大十倍,仲講咩亞非拉支持。
另外聯合國創辦國,比你講到係流亡政府,根本上就係對聯合國既諷刺。
當然你用現實講中華民國無哂九成邦交係無問題。不過我都用返現實同你講,宜家台灣就係一個擁有獨立既政府,軍隊,外交既地方。你喜用咩理由去宣告台灣主權而好,想揮軍攻打台灣都好,都唔好往自己臉上貼金,講自己係正義之師。畢竟國際史上黎講,係國共內戰時期,叛軍一詞,應該係會落係中共身上。

引用:
原帖由 米達麥亞 於 2021-11-28 19:51 發表
聯合國話語權一直係常任理事國手上。你無視歐美,用有亞非拉支持去表示中共說法有國際廣大支持真係諗太多。
歐美聯盟唔使搞掂全世界,佢地夾掂俄羅斯已經夠中共面對既壓力大十倍,仲講咩亞非拉支持。
另外聯合國創辦國,比你講到係流亡政府,根本上就係對聯合國既諷刺。
當然你用現實講中華民國無哂九成邦交係無問題。不過我都用返現實同你講,宜家台灣就係一個擁有獨立既政府,軍隊,外交既地方。你喜用咩理由去宣告台灣 ...
聯合國常任理事國有中俄,就係一個已經有否決權,你講乜話語權?

我當然無視歐美,你估國際事只係歐美說了算?你就係打J打得太多啦。

聯合國中國嗰席,喺1971 已經由投票通過「兩阿提案」由中華人民共和國取代中華民國,76贊成,35反對,17棄權。

好彩唔係靠歐美呢D「主要」國家,唔係美英法呢三個常任理事國D話語權。

你咁恨歐美承認台灣,咁佢地同大陸斷交同台灣建交未?幾時?你擔心吓呢D好過又幻想英美法夾掂俄羅斯對付中國把啦。

台灣嘅獨立政府,軍隊但又得唔到國際承認,又唔敢叫自己做國家,咩唯有叫自己做「中華台北」囉,老美會唔會羞家到唔敢認係國家而叫自己做American Washington?

台灣係中國不可分割嘅一部份

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-11-26 04:40 PM 發表

南北韓各自宣佈獨立,結束內戰。大陸有話內戰結束,放棄台灣主權咩? 台灣有宣佈獨立咩?
講得好,佢地都係講緊中華民國在台灣,地圖都仲包括中國大陸架。中華民國未完全滅亡,乜流亡政權就唔係中國架嗱?咁點解唔宣布獨立更改國號呢?

引用:
原帖由 我係Miss大佬 於 2021-11-26 05:31 PM 發表
大陸真冇撚用
你認為要直接同美國開拖嗎?或者直接攻打台灣島?如果揾你做領導人肯定民不聊生都似。

引用:
原帖由 Ming917830 於 2021-11-26 05:45 PM 發表
這個聲明是建立在台灣為獨立國既情況下... 美國有膽就直接承認台灣係國家啦~ 玩陰濕等中國無藉口武力收台! 
宜家驚緊2035比中國過頭,所以用激將法,想中國盡早出手,方便大規模禁運及制裁就真。

一早説了,美狗表面功夫,後面攪好多少動作,所以不用跟美狗領導人會面,只是浪費時間,將美狗一些人和牠的走狗加入黑名單和不受歡迎人士可以🤪🤪🤪

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]