• 瀏覽: 17,185
  • 回覆: 126
+6
然後轉頭又出嚟話一個中國政策不變

引用:
原帖由 kihim2004 於 2021-11-26 04:18 PM 發表

如果台灣係中國一部份咁點解要統一
你會唔會聽到共產黨話要統一香港
共產黨日日話要統一台灣
即係已經間接同左人講台灣依家唔係屬於中國
統一冇問題, 因為事實上台灣地區而家係畀叛軍佔據咗。
唔會有人話統一香港,因為香港而家冇畀叛軍佔領。
如果台灣真係唔屬於中國,咁中國 要攞台灣呢啲叫侵略或者叫佔領, 更加唔會叫統一。
日本仔打中國會唔會叫統一中國?

小省咋。。。國乜家?

引用:
原帖由 dtw 於 2021-11-26 03:37 PM 發表
孫曉雅:北京干涉台灣制度 威脅所有民主國家美國在台協會處長孫曉雅,首度對外正式發表演說。她表示,北京在台灣附近的挑釁軍事活

美國在台協會處長孫曉雅,首度對外正式發表演說。她表示,北京在台灣附近的挑釁軍事活動破壞區域穩定,引發誤判風險;北京竭力扼殺台灣的國際空間,干涉台灣民主制度,不僅對台灣構成威脅,亦威脅所有民主國家。

原文網址:https://www.881903.com/news2/china/2419336 ...
未見過咁低B嘅賊婆。!中國人中國事幾時輪到你老尾出聲?😂😂傻閪見得多妳系其中一個

引用:
原帖由 kihim2004 於 2021-11-26 04:23 PM 發表

咁你就唔岩啦
習大大都係用"統一"依個說法架
統一 是目標
解放 是手段

引用:
原帖由 kihim2004 於 2021-11-26 04:18 PM 發表

共產黨日日話要統一台灣
有冇讀歷史 相愛而家係處於內戰狀態 雖然我平咗咁耐 但係仍然仲係國民黨共產黨內戰狀態 仲係一個國家 明白未

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-11-26 04:26 PM 發表
然後轉頭又出嚟話一個中國政策不變
一個中國政策不變
一個中國一個台灣政策不變  

引用:
原帖由 dtw 於 2021-11-26 03:37 PM 發表
孫曉雅:北京干涉台灣制度 威脅所有民主國家美國在台協會處長孫曉雅,首度對外正式發表演說。她表示,北京在台灣附近的挑釁軍事活

美國在台協會處長孫曉雅,首度對外正式發表演說。她表示,北京在台灣附近的挑釁軍事活動破壞區域穩定,引發誤判風險;北京竭力扼殺台灣的國際空間,干涉台灣民主制度,不僅對台灣構成威脅,亦威脅所有民主國家。

原文網址:https://www.881903.com/news2/china/2419336 ...
最L憎民主呢兩個字,難聽過粗口

"北京在台灣附近的挑釁軍事活動" ?   

原來 將事實反轉講 就是民主

引用:

共產黨日日話要統一台灣
而家係兩個制度,統一當然係統一成一個制度啦
你點解咁問嘅?係咪因為你係台獨主義者?
間接講台灣係國家係你啲台獨蛙講啫

引用:

你地打啦. jpg

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-11-26 04:30 PM 發表

有冇讀歷史 相愛而家係處於內戰狀態 雖然我平咗咁耐 但係仍然仲係國民黨共產黨內戰狀態 仲係一個國家 明白未
咁點解南北韓又無人當佢地係同一個國家

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]