• 瀏覽: 11,639
  • 回覆: 116
  • 追帖: 1
成日想有人救你地?

你地醒醒

法輪功救你?觀音救你?

一個二個只為自己利益同憋望,求神瞞足你地

其它人由得佢地死

最好全香港人全部死光,自己住晒全香港

你個心咁諗!你話唔係?

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-11-26 08:33 PM 發表

波斯
中東也容不下可薩油太
中東那些綠教人根本打不過以色列,被以色列滅我就信,伊教人差太遠了。

仲有,中國人早十年有句

自己動手,豊衣足食

之後有句,無條件我地自己創造條件

你地香港人?日日罵罵裂裂!

呢個咁,那個衰

年年咁過去,問題有冇解決

上面有人話,人人都唔係孔明,無錯

但香港人人都係搞屎棍,別人想自救!就有人出來搞屎棍!

你地咁聰明邊個夠你地玩

引用:
原帖由 真面目 於 2021-11-26 20:44 發表

中東那些綠教人根本打不過以色列,被以色列滅我就信,伊教人差太遠了。
波斯能得到中共加持,事必有因。

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-11-26 08:45 PM 發表

波斯能得到中共加持,事必有因。
波斯老老實實產石油,中共就會買,要同猶太人打仗就自己去送死吧。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-11-26 20:50 發表

波斯老老實實產石油,中共就會買,要同猶太人打仗就自己去送死吧。
我認為中東少了油太更合符一帶一路發展利益。他們可以去北美繼續建國夢…

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-11-26 08:58 PM 發表

我認為中東少了油太更合符一帶一路發展利益。他們可以去北美繼續建國夢…
猶太軍力很強,除非解放軍親自動手,而且猶太人很精不會同中國作對,所以滅猶太人別妄想了。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-11-26 21:03 發表

猶太軍力很強,除非解放軍親自動手,而且猶太人很精不會同中國作對,所以滅猶太人別妄想了。
如果中共主動挑釁呢?
其實老解敢拿下南海,下個目標已很清晰了…
十年後,老解擁有全球最強大的海軍,總不會呆在東亞吧?

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-11-26 09:11 PM 發表

如果中共主動挑釁呢?
其實老解敢拿下南海,下個目標已很清晰了…
十年後,老解擁有全球最強大的海軍,總不會呆在東亞吧?
為什麼要挑釁?吃多了?就算中國海軍巡邏遠洋,人不犯我,我不犯人是原則。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-11-26 21:47 發表

為什麼要挑釁?吃多了?就算中國海軍巡邏遠洋,人不犯我,我不犯人是原則。
前設是中美終須一戰。幾十萬外駐尾軍會回國攪基建嗎?戰事在日韓對中國也不利,不如玩大佢炸埋油太老家,一拍兩散

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-11-26 09:59 PM 發表

前設是中美終須一戰。幾十萬外駐尾軍會回國攪基建嗎?戰事在日韓對中國也不利,不如玩大佢炸埋油太老家,一拍兩散
中國海軍今後越強大,中美就越不會打仗,因為美國沒有勝算,拼光自己的海軍就沒有本錢了,多數是阱水不犯河水各走各的路,不信你就等著看,打不贏的仗傻瓜才會拼命。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-11-26 01:48 PM 發表
香港經濟進入了瓶頸狀態,傳統制造業空心化,對華貿易也在收縮,只有一個金融平台尚算維持,沒有了新的增長點。

政府大力推動創新科技產業,方向是沒有錯,但是方法卻搞錯了。

世界上有一種人叫創新家,它並不是學術技能,它是一種遺傳生理能力。

創新家天生想象構思能力極強,不是一般人可比擬的,這種人在人群中是億中之一的存在,俗稱叫天才。

舉例:喬布斯就是創新家,他大學只讀 ...
創意科技係靠人,人是流動的。要吸納創意科技人材,就要打正旗號,旗幟鮮明,有中央加持,就事半功倍。深圳曾經只是一個小農村,那裏有科技人材?現在全國甚至全球人材都往深圳去。

香港要搞創意科技,首先就要創做有關環境,有關配套,其中一項最重要的,就是錢,冇錢就萬萬不能,錢從何來,就係 venture capital,屬高風險投資,香港作為金融中心,這方面有小小優勢。

另外要搞好大學與企業的聯係,好多企業在產品及科技上要尋求大學的科研協助,這亦是很多成功創意科技的開始。香港隔鄰的深圳,正正是很多科技企業的集中地,中央配給香港搞創意科技,應與此有關。香港亦有唔少大學。

現代的創意科技,不單單是靠個人力量,而係一個需要政府全力支援的產業。

香港唔係搞科技企業,香港的創意科技,好多時只係默默地成為別人產品內的一個不為人知的原素,就像登月火箭內都有著香港人的創意零件。

引用:
原帖由 Andeson 於 2021-11-26 10:26 PM 發表

創意科技係靠人,人是流動的。要吸納創意科技人材,就要打正旗號,旗幟鮮明,有中央加持,就事半功倍。深圳曾經只是一個小農村,那裏有科技人材?現在全國甚至全球人材都往深圳去。

香港要搞創意科技,首先就要創做有關環境,有關配套,其中一項最重要的,就是錢,冇錢就萬萬不能,錢從何來,就係 venture capital,屬高風險投資,香港作為金融中心,這方面有小小優勢。

另外要搞好大學與企業的 ...
我唔知你在講乜?東扯西拉,深圳搞出什麼創新?深圳是搞制造的基地。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-11-26 10:52 PM 發表

我唔知你在講乜?東扯西拉,深圳搞出什麼創新?深圳是搞制造的基地。
華為就係科技企業,5G係極尖端科技,5G 的複雜性,已不是一個人的智慧能完事,而係要一大個團隊,有目標的研發。

相信香港要搞的創意科技,不會是 5G 這樣大規模的科技,可能係 5G 內某個部份。

深圳的大疆、騰訊,都係創新科技企業的表表者。

引用:
原帖由 真面目 於 2021-11-26 01:48 PM 發表
香港經濟進入了瓶頸狀態,傳統制造業空心化,對華貿易也在收縮,只有一個金融平台尚算維持,沒有了新的增長點。

政府大力推動創新科技產業,方向是沒有錯,但是方法卻搞錯了。

世界上有一種人叫創新家,它並不是學術技能,它是一種遺傳生理能力。

創新家天生想象構思能力極強,不是一般人可比擬的,這種人在人群中是億中之一的存在,俗稱叫天才。

舉例:喬布斯就是創新家,他大學只讀 ...
'天生創新家他不需要知識儲備,他了解了科技行業的現狀,他可以理解科技的功能,然後憑借想象力去構思產品,在想象力中估算市場的需求,當利用現有技術綜合生產出新產品,市場就如他想象中一樣迅速擴展,最後成了市佔率最高的產品。'
喬布斯不是搞創意科技,正如你所講,佢只係利用現有科技去製做乎合市場的產品,這屬於企業內的產品發展。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]