• 瀏覽: 23,109
  • 回覆: 302
+6
西九文化區管理局立立亂,不但行政總裁換完又換,日前更爆出勁蝕8.87億港元,該局打算今年下半年先就由3幢商業大樓的3B區

轉載~

西九管理局聲明指,藝術廣場大樓項目由3幢商業大樓組成,總樓面面積合共約6.5萬平方米,包括62,435平方米作辦公室用途,和2,500平方米作零售/飲食/娛樂用途,位處西九文化區的中心地帶。項目與區內多個世界級藝術文化設施一脈相連,包括剛開幕、亞洲首間全球性當代視覺文化博物館M+、將於2022年7月開幕的香港故宮文化博物館、興建中的演藝綜合劇場,以及面向維港、佔地11公頃的藝術公園。

局方指,藝術廣場大樓項目毗鄰九龍站商住區,與鄰近的機場快綫九龍站和連接內地高速鐵路網絡的高鐵香港西九龍站相連,方便專業人士和訪客往返內地主要城市,包括粵港澳大灣區內的深圳和廣州,以至北京、上海等。

唔係啩?咁快蝕咗9億往點搞呀?

西九推藝術廣場大樓項目?招標。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1126_00822_001.html

政府比錢囉

俾泛民同演藝界玩死咗。一早企硬將塊地搞豪宅區就無事啦。

文化沙漠學咩人搞咩藝術

一個場地唔應該會蝕咁多
首先應該減少相關人事支出
裡面個個月薪十幾萬 邊有可能收支平衡到

買咗太多不倫不類作品啩?🤔

M+ 館象日本人買返日本垃圾

引用:
原帖由 Tiara 於 2021-11-26 01:19 PM 發表
政府比錢囉
又要政府比錢?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-11-26 01:22 PM 發表
俾泛民同演藝界玩死咗。一早企硬將塊地搞豪宅區就無事啦。
將塊地搞豪宅都好喎!

唐唐係主席?
係就唔奇喎

引用:
原帖由 hk_fletcher 於 2021-11-26 01:25 PM 發表
文化沙漠學咩人搞咩藝術
藝術唔係個個人識得欣賞㗎!

國際金融中心,個個都炒股炒樓,學人搞藝術,笑死人咩?

引用:
原帖由 2013gundam 於 2021-11-26 01:25 PM 發表
一個場地唔應該會蝕咁多
首先應該減少相關人事支出
裡面個個月薪十幾萬 邊有可能收支平衡到
都唔知啲錢使咗喺邊度?人工應該都佔一個百分比。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-11-26 01:38 PM 發表

將塊地搞豪宅都好喎!
當年政府無叫建制企硬,結搞成咁。中環填海區又係咁,7成用地唔起樓,完全係浪費土地資源。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-11-26 01:27 PM 發表
買咗太多不倫不類作品啩?🤔
有好多作品,真係..............得啖笑!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]