• 瀏覽: 32,878
  • 回覆: 158
  • 追帖: 1
【本報訊】政府指本港進入全面落實準備有序通關階段,而在昨日第二次專家對接會議上亦重點研究健康碼對接。創新及科技局局長薛永恒指在會議後指香港健康碼已經開發完成,下周會詳細介紹,預料下月初上架讓市民試用,而「港康碼」將會與「安心出行」對接,以及採用實名制。

擬組織專班與粵港碼對接

政務司司長李家超強調,港府會研究健康碼、認真做好口岸方案,認為通關已經進入新的階段,中港兩地同意成立「專班」,研究口岸配置、高風險人士排查及健康碼的對接安排。

他又稱,雙方重點研究健康碼對接,港康碼會配合「安心出行」 使用,有關人士在過去一段時間去過甚麼地方,都會與「安心出行」對接,並會採用實名制。

薛永恒指香港健康碼的系統開發已經完成,政府下星期會詳細介紹及公布詳情,預期下月初上架讓市民試用,未來會組職專班,讓港康碼與內地粵康碼對接,強調特區用好不同科技方案抗疫。

實際上,社會早有聲音促政府研究港康碼以及與內地健康碼對接。政府曾指港康碼需配合內地的防疫政策及風險管理,早前就更新港康碼提出多個方案,轉交內地相關部門審視。

原來叫港康碼,簡寫係呢個,大家認住佢!

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/港康碼詳情下周公布-12月上架試用-214500148.html

頂你,上年要做的事,依家先做且慢半拍!!!強烈反對有商務優先!!膠官!!!快快全面通,呢屆啲膠官真係禍港害民😡

支持!

支持, 王九千祈唔好用

引用:
原帖由 皇馬LL 於 2021-11-26 10:44 發表
頂你,上年要做的事,依家先做且慢半拍!!!強烈反對有商務優先!!膠官!!!快快全面通,呢屆啲膠官真係禍港害民😡
香港人矜貴好多

咁有無講澳門可以去呢?

引用:
原帖由 大江東去 於 2021-11-26 10:55 AM 發表

香港人矜貴好多
係香港政府唔做

引用:
原帖由 皇馬LL 於 2021-11-26 10:44 AM 發表
CY 已經講過
有人「阻住地球轉」嘛 ...

引用:
原帖由 hermanqk 於 2021-11-26 11:02 AM 發表

CY 已經講過
有人「阻住地球轉」嘛 ...
幾位局長出來解釋下?

早應該開發使用喇,成日話有人反對行蹤被追查,呢班人如果認為冇必要用港康碼返內地,可以不登記照樣用安心出行,就係咁簡單.

點試用?又唔可返大陸試用

始終都係要用健康碼, 不過遲咗一啲

正,有新野用了

咁簡單嘅嘢
到依家先至搞到
高薪低能
禍國殃民的林鄭政府

引用:
原帖由 skwongskwong 於 2021-11-26 10:58 AM 發表
咁有無講澳門可以去呢?
TVB 新聞好似有暗示
一旦香港與大陸免隔離通關
香港與澳門免隔離通關
亦不會遠矣 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]